AddToAny

Er Nigeria en «failed state»?

Er Nigeria en «failed state»?
Chido Onumah frykter dårlig lederskap helt siden frigjøringen skal føre en av «Afrikas stormakter» mot kollaps.
Vi spurte tre norske Nigeria-kjennere - to forskere og en ambassadør - hva de tenker om den nigerianske forfatterens dommedagsprofetier.

Afrikas mest folkerike land har sett eventyrlig vekst, men fortsatt har brorparten av befolkningen ikke fått ta del i framskrittene. I et intervju med Bistandsaktuelt påpekte Chido Onumah at korrupsjon og ekstrem fattigdom truer utviklingen. Den nigerianske forfatteren kom med oppsiktsvekkende uttalelser der han blant annet karakteriserte landet mange vil omtale som «en stormakt» - som en «failed state».

Med boka «We are all Biafrans» skapte forfatteren debatt i hjemlandet om styresett, menneskerettigheter og korrupsjon. Sentralt i arbeidet med boka sto spørsmålet om ulike folkegruppers ønske om løsrivelse fra nasjonalstaten. Forfatteren peker mot en rekke separatistbevegelser i Nigeria, en problemstilling som har fått ny aktualitet gjennom Indigenous People of Biafras (IPOB) agitasjon for løsrivelse.

De siste årene har Boko Harams herjinger fått stor internasjonal oppmerksomhet. Men forfatteren av boka med undertittelen «A participant-observer's interventions in a country sleepwalking to disaster» peker på flere ulike kriser han mener kan bidra til et sammenbrudd for den nigerianske staten. Onumah mener det er klare likhetstrekk mellom Biafra-krigen for femti år siden og dagens Boko Haram-krise, og hevder «dårlig lederskap, helt siden frigjøringen» har vært avgjørende.

- Enorm korrupsjon og fattigdom har ført til at unge slutter seg til ulike grupper som jobber mot nasjonalstaten. Med høy arbeidsløshet og stor misnøye får man «en hær» av unge som er klar for å følge de som agiterer for løsrivelse eller ekstremisme, enten det er religiøst betinget eller det handler om noe annet.

Om Boko Haram ikke hadde en så «ekstrem tilnærming», ville mange i nordøst stilt seg bak dem, mener Onumah.

- Grupperinger som kan bidra til å endre status quo vil oppleves som verdt å kjempe for. Når man snakker om å utfordre staten, en failed state, er det mange som ønsker endring.

Men i et land med over 350 etniske grupper er det flere utfordringer enn ekstreme islamisters overgrep som preger samfunnsdebatten. Hvordan ble Nigeria et land med slike enorme forskjeller, der noen få har rikelig, men de fleste er fattige?

Bistandsaktuelt spurte tre norske Nigeria-kjennere hva de tenker om Chido Onumahs karakteristikk av hjemlandet.

Nupi-forsker Morten Bøås:

Morten Bøås mener Chido Onumah «trekker det langt». Seniorforskeren ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) tror ikke Nigeria står på kanten av stupet.

- Nigeria er et paradoks av en stat. På den ene siden har vi korrupsjon, kriminalitet, konflikt og fattigdom som skaper institusjonell svakhet. Samtidig er Nigeria en afrikansk stormakt og aspirerende verdensmakt me

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Et år etter at Taliban rykket inn i Kabul, preger nød og usikkerhet livene til millioner av afghanere.
Bistandsaktuelt 14.08.2022
Bergh har mange års erfaring innen internasjonalt arbeid.
Bistandsaktuelt 12.08.2022
Det har vært store demonstrasjoner mot det som anses som et angrep på Brasils demokrati av president Jair Bolsonaro.
Bistandsaktuelt 12.08.2022
- Dette må sette i gang alarmklokkene.
Bistandsaktuelt 12.08.2022
Begynn med noe du synes er gøy. Og husk at du ikke trenger å kunne alt før du begynner. Det er noen av Ida Strømsøs råd til deg som vil inn bistandsbransjen. 27-åringen har nettopp begynt som seniorrådgiver i Redd Barna.
Bistandsaktuelt 12.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt