AddToAny

Er det plass til Plopp i framtidas skolesekk?

Er det plass til Plopp i framtidas skolesekk?
Kulturtanken: Det mangla ikke på gode intensjoner. Men kvalitetsheving, forenkling og avbyråkratisering er blitt avløst av usikkerhet, forvirring og bekymring. Mange er urolige for musikkens plass i den framtidige Skolesekken.
Formiddag, mandag 4. september: Tettpakka gymsal midt i lusesesongen. Unger i alle varianter. Uoppdragne og veloppdragne. Forsiktige og frampå. En lærer på andre rad måler desibelnivået med mobilen, en annen gynger i takt med musikken.

Vi er på skolekonsert med rockebandet Plopp på Brandengen skole i Drammen. Tre musikere, vant til å håndtere all slags publikum og alle slags saler. I dag kommer mange års konserterfaring ekstra godt med når det rigges i vanskelige akustiske forhold.

Men høy lyd og rumling i lokalet ser ikke ut til å affisere publikum. Elevene jubler, hopper på kommando, synger med på den sinte punklåta Yoghurt. Yoghurt! glefser de, hilser på musikerne etterpå som om de skulle være rockestjerner. Og det er de jo også, for så vidt.

{f1}

Formiddag, onsdag 6. september: Tettpakka teateramfi midt i valgkampinnspurten. Kulturarbeidere i alle varianter. Vi er på den offisielle åpninga av Kulturtanken i Nydalen i Oslo. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er i storform. En helt sentral del av skolens grunnleggende oppdrag, ikke bare kirsebæret på kaka, sier han. Kunst av høy kvalitet, sier han.

Ordet kvalitet blir brukt mye denne formiddagen. Og ikke bare her, men overalt hvor det snakkes om Den kulturelle skolesekken (DKS). Hele Kulturtankens mandat handler om dette: styrke den kunstneriske og formidlingsmessige kvaliteten i DKS-tilbudet. Likevel har flere musikere og produsenter uttrykt bekymring for den framtidige kvaliteten på musikktilbudet i Skolesekken. Øyvind Anda er én av dem.

Musikken taper: - I praksis er det som har skjedd en reduksjon av musikkfeltet, sier musikkprodusent Øyvind Anda.

Privat

- Det er bestemt at en del av de økonomiske ressursene skal flyttes ut til fylker og kommuner. Men det som ikke er med i det regnestykket, som ikke handler om reine kroner og øre, er slikt som personell og utstyr, sier han.

- I praksis er dette en reduksjon av musikkfeltet, mener Anda, som er musikkprodusent i DKS Sør-Trøndelag.

Bekymra for kvaliteten

Tilbake på Brandengen skole i Drammen. Det er altså her vi finner den, kvaliteten i DKS, som alle er så opptatt av. På gymsalsgulvet, under mer eller mindre tilrettelagte forhold. Plopp spiser nistepakka blant ribbevegger og tjukkaser, før neste pulje kommer inn. Musikerne har lang erfaring fra skolekonsertturneer, og har fått med seg frustrasjonen og usikkerheten rundt framtida til musikken i den nye etaten Kulturtanken, som nå forvalter DKS.

- Jeg tror skepsisen som er kommet fram er betimelig. Vi har tradisjonelt hatt produsenter som har lagd faglig godt begrunna turneer. Barna er blitt veldig godt ivaretatt, med bredde og kvalitet på musikkfeltet. Jeg håper ikke de blir skadelidende, sier gitarist Henning Kemp.

- Jeg er bekymra for kvaliteten på den videre vei, sier trommeslager Knut Lothe, og legger til at når de andre kunstuttrykkene får større plass, må ikke det bety at musikken får mindre.

Hva skjedde med Widveys og Birkelands visjon?

Entusiasmen var stor da ideen om en ny organisering av Rikskonsertene og DKS ble lagt fram på en pressekonferanse i august 2015. Daværende kulturminister Thorhild Widvey og daværende direktør i Rikskonsertene, avdøde Turid Birkeland, uttrykte

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

Forskriften til Fond for lyd og bilde kan være diskriminerende. Kunstnere som bor og virker utafor Norge må få rett til å søke støtte gjennom fondet, mener jussprofessor Ole-Andreas Rognstad.
Musikkultur 21.10.2020
Vi veit for lite om rettighetshavernes avtaler med strømmetjenester som Spotify til å fastslå at det foregår en dobbeltbetaling for privatkopiering, mener juridisk seniorrådgiver Ingelin Skaret i Norwaco.
Musikkultur 21.10.2020
Hvis opphavere tar betalt for brukeres privatkopiering fra en strømmetjeneste og samtidig får vederlag over statsbudsjettet, kan dette være i strid med prinsippet om rimelig vederlag.
Musikkultur 21.10.2020
Musikere og opphavere er dypt bekymret for framtidig livsgrunnlag, viser en fersk undersøkelse fra TONO.
Musikkultur 19.10.2020
Bjørn Moe, dirigent i Nidarosdomens guttekor, er tildelt Korprisen 2020.
Musikkultur 19.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt