AddToAny

Ensidig om fiskeoppdrett i sør

Ensidig om fiskeoppdrett i sør
MENINGER: De fleste er enige i at oppdrett av fisk bidrar til økt matproduksjon, jobber og inntekter, og at de fattige på sikt kan dra nytte den økonomiske veksten. Forskerne Jeppe Kolding og Tor Næsje synes imidlertid å stå i en annen tradisjon.
Kolding og Næsje går i Dagens Næringsliv og i Bistandsaktuelt til frontalangrep på nyere norsk bistandspolitikk innen fisk og oppdrett generelt, og på Norfunds investering i ACF/Lake Harvest spesielt. Forskerne maler med bred pensel. De kommer med generelle uttalelser uten forbehold og uten solid og omfattende dokumentasjon. Forskningssjef ved avdeling for Avl og genetikk i NOFIMA, Ingrid Olesen, sier til oss at hun er overrasket over at erfarne forskere som Kolding og Næsje gir et så ubalansert og unyansert bilde av en så bred og variert næring som fiskeoppdret i et helt kontinent som Afrika.

Vi i Norfund og Norad ønsker en debatt om norsk fiskeribestand velkommen, men vi forventer at professorer sjekker sine fakta og fører en saklig debatt.

Fiskeoppdrett har positiv effekt for lokalbefolkningen - hvis det gjøres rett

Kolding og Næsje sier at norsk bistand forverrer situasjonen for de fattigste i stedet for å bidra til å forbedre de naturlige fiskeressursene. Dette er vi sterkt uenige i. Ifølge forskningssjef Ingrid Olesen reduserer akvakultur presset på de tradisjonelle fiskeriene og bidrar dermed positivt for lokalbefolkningen. Da er det imidlertid viktig å videreutvikle småskalaoppdrett parallelt med storskala. Effektivt oppdrett krever for eksempel

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Når vi nå befinner oss i en svært usikker og uforutsigbar tid, er det ikke tiden for å kutte i bistand. Et slikt usolidarisk kutt så du aldri i Solberg-regjeringen, skriver Arina Aamir i Oslo Høyres kvinneforum.
Bistandsaktuelt 20.05.2022
Den britiske regjeringen er tvunget til å utsette det første flyet med asylsøkere som skulle sendes til Rwanda i mai.
Bistandsaktuelt 20.05.2022
Hizbollah og deres allierte har ikke lenger flertall i nasjonalforsamlingen etter søndagens valg i Libanon. Men hva betyr det egentlig?
Bistandsaktuelt 20.05.2022
Det må bli slutt på at Norge bruker bistandsbudsjettet til å finansiere mottak av flyktninger i Norge, mener AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem.
Bistandsaktuelt 20.05.2022
Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) talte torsdag i FNs sikkerhetsråd om sammenhengen mellom matmangel og konflikt. Hun mente Russlands krig i Ukraina var en viktig årsak til matkrisen i verden.
Bistandsaktuelt 20.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt