AddToAny

Elghunden - vår jaktkamerat i 10.000 år

Elghunden - vår jaktkamerat i 10.000 år
En gang i tiden betydde jaktlykke mer enn status, og en god jakthund kunne bety forskjellen på liv og død for familien. Vi har nøstet i elghundens historie, fra steinalderen og fram til vår tid.
Forestill deg en lys vårkveld som drar seg mot slutten. Knoppene på bjørka har akkurat blitt til irrgrønne museører.

Han kjenner adrenalinet i kroppen. Nå handler det om å lykkes eller dø.

En jeger kaster lange skygger der han saumfarer et myrområde i de siste solstripene. Han er kledd i en enkel, men varm, skinndrakt.

Med seg har han bue og piler. Et par meter lenger framme står hunden hans i full giv akt. Kanskje litt annerledes enn dagens elghundraser, men også ganske lik. Halen bærer den stolt over ryggen, ørene er oppreist og pelsen er tykk og varm.

Dette er urhunden.

Domestiseringen begynner

Kanskje begynte det med at jegerens forfedre fant noen forlatte ulvevalper som de tok til seg. Noen viste jegerne større tillit og samarbeidsvilje enn andre. Ulvene ble til hunder.

Veidemannsfolket skjønte raskt hvilken fordel hunden kunne gi i den livsviktige jakten. Den kunne lukte og følge spor som vi ikke kunne se, den kunne vise jegeren med sitt kroppsspråk at han nærmet oss byttet, og den kunne sågar slippes løs og stille byttet i los.

Etter tusener av år med selektiv avl på de beste jakthundene, forandret utseende seg gradvis i retning av det vi kjenner i dag.

Å lykkes eller dø

Tankene farer igjennom hodet til steinaldermannen der han sitter på huk og speider. Hjemme i leiren venter familien. Jaktlykken har uteblitt i det siste. Det kjennes stadig sterkere i den hardt prøvede kroppen.

Han har jaktet i tre dager, nesten uten mat. Han ser på hunden. Noe er i gjære. Jegeren kjenner en sitrende følelse i kroppen.

Med ett rykker hunden til i båndet. Jegeren kjenner tegnet godt. Det er fortsatt et stykke igjen før de er innpå elgen. Et par hundre meter over ei stor myr passeres raskt. Jegeren liker ikke å gå i åpent lende. Nå hadde han ikke noe valg.

Etter hvert drar hunden mer forsiktig. Den går litt fram og tilbake og småskjelver av spenning. Mannen forstår at dyret er like i nærheten og tenker seg om et øyeblikk.

Terrenget er fortsatt glissent. Han slipper hunden løs. Den forsvinner som en strek innover i skogen. Dersom elgen ikke lar seg stille i los, kan sjansen glippe. Men her var lendet så å

Les mer

Flere saker fra Jakt & Fiske

På landsbasis er den svenske bjørnebestanden stabil, og teller i dag ca. 2900 bjørner.
article_web Jakt & Fiske 21.11.2018
Hvor lenge har du råd og tid til å vente på det optimale dyret på kvota, før du begynner å tenke kjøtt?
article_web Jakt & Fiske 12.11.2018
Det finnes mange ulike oppfatninger om hundehold og dressurmetoder. I motsetning til tidligere, har vi dag et lovverk som legger føringer for hva du faktisk har lov til gjøre. Men det er ikke alltid lett å vite hvordan lovens bokstav skal tolkes.
article_web Jakt & Fiske 12.11.2018
Nye versjoner av kjente rifler kommer på rullebånd. Tikka T3x TAC A1 er en lavbudsjetts langholdsrifle med overlegen skuddkontroll, men det blir også mye metall å bære på. Kjernen er en Tikka T3x boltrifle.
article_web Jakt & Fiske 12.11.2018
- Det finnes to slags hunder. De du kan snakke til, og de du kan snakke med. Kira kan du snakke med, sier eier Anders Reitan om årets drev-norgesmester for dachshunder.
article_web Jakt & Fiske 11.11.2018

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt