AddToAny

- Drakk for å få pause fra meg selv

- Jeg drakk for å flykte vekk fra det livet jeg hadde, sier Gunn-Helen Øye (65). For tretti år siden sluttet hun helt å drikke alkohol, da hun startet i behandling for alkoholavhengighet. Hun har ikke smakt alkohol siden.
Trendforsker Gunn-Helen Øye tar imot i sitt hjem på Marienlyst i Oslo. Da hun var ung og småbarnsmor drakk hun alkohol hver dag. En dag, da hun var 35 år gammel, ble hun kjørt av sin samboer til en behandlingsinstitusjon, der var hun i seks uker. Hun ble tørrlagt og har ikke hatt en eneste sprekk siden.
- Jeg spiser ikke en saus hvis det har vært alkohol i den, og hvis jeg er på restaurant og skal spise dessert, passer jeg alltid på å spørre om det er noe alkohol i desserten. Er det det, sender jeg den ut på kjøkkenet. Jeg kan godt betale for den, men jeg rører den ikke.

Hjelper andre
Gunn-Helen Øye har fortalt før i tv-intervjuer og i aviser at hun er tørrlagt alkoholiker.
- Jeg sier alltid ja, hvis jeg blir spurt om å si noe om alkoholavhengighet. Hvis jeg kan hjelpe noen med min historie, så stiller jeg opp. Jeg har fått så mange positive tilbakemeldinger, og mange har kontaktet meg fordi de selv trenger hjelp.
Hun sier at å gå i behandling mot alkoholavhengighet er det viktigste hun noensinne har gjort.
- De ti første årene jeg var tørrlagt, var jeg åpen overfor venner og familie, men de tjue siste årene har jeg vært åpen i offentligheten. Sammen med den siste skilsmissen, er det å bli behandlet for alkoholavhengighet det vondeste jeg har opplevd, men det er også disse to hendelsene i livet mitt som jeg er mest takknemlig for.

Ensomheten er en venn
Øye skrev på en blogg at alkoholavhengighet fører til skam og ensomhet. Men kan skam og ensomhet også være årsaken til at man drikker?
- I dag er ensomheten min venn, den gangen var den en fiende. Jeg drakk fordi jeg måt
Gå til mediet

Flere saker fra Psykisk helse

- Det er helse i å gjøre ting som gir glede og mestringsfølelse, sier Ragnhild Holmås. Hun har skrevet en underholdende bok om å leve med usynlig kronisk sykdom. - Du skriver om fordommer syke med kronisk diagnose møter.
Psykisk helse 07.08.2020
- Når du hører det mange nok ganger, at du er udugelig, da blir det til slutt en sannhet. Jeg begynte å tro på det selv, at jeg ikke var verdt noe som helst.
Psykisk helse 03.08.2020
«Du vet, i begynnelsen så hatet jeg deg, du hadde studert, og jeg trodde du så ned på meg og alle som meg. Du skal vite at du ikke har hjulpet meg, men du har fiksa meg litt.» «Jeg var føkka før jeg kom til deg, sånn skikkelig føkka.
Psykisk helse 31.07.2020
Ved å kontrollere inntak av mat, eller spise helt ukontrollert og så kvitte seg med det etterpå, føler man en slags mestring. I bunnen ligger tvang og kustus, prentet inn i et strengt indre regelverk.
Psykisk helse 27.07.2020
Etter 36 års innsats for voldsutsatte kvinner, har Tove Smaadahl begynt å høre at hun egentlig er hyggelig. For en tid siden var det en lokal fest i Trøgstadhallen i Indre Østfold, dit Tove Smaadahl flyttet i 1984 for å åpne frisørsalong.
Psykisk helse 24.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt