AddToAny

Drømmer om å mekke Norges nye kampfly

Drømmer om å mekke Norges nye kampfly
Gutta sa hun var for liten, skolens rådgiver at det ville bli for vanskelig. Det ga Parat-medlem Janne Handrum (20) blaffen i. Nå lærer hun å mekke F-16, men drømmer allerede om å stramme grepet om mutterne på F-35.
En ung mann passerer. Hilser kjekt med hånda til panna, på militært vis. Seks-syv demonterte jetmotorer står langs en vegg. Et langt, sort forheng skjuler noe som er hemmelig.

Lærling på F-16 og Sea King
Janne går i læra som flysystemmekaniker hos AIM Norway på Kjeller. Nå viser hun veien inn til det aller helligste; hallen der flåten av norske kampfly holdes shipshape.
- Jeg skal bare hente noe verktøy, sier Janne og overlater oss til Anders Søisdal, sjef for Flyavdelingen.

- Den jenta vil. Hun har guts, er «på», sier han.
AIM Norge har elleve lærlinger. Fem av dem er jenter. Men noen kvotering vil avdelingssjef Søisdal ikke gå med på. - Hos oss har det ingenting å si om du er jente eller gutt. Det som er viktig, er hva du yter. Om du har interesse og vil, sier han.

Søisdal sier AIM plukker de beste når de skal ta inn lærlinger.
- De må både ha gode karakterer og egne seg. Vi ser etter den spesielle typen; ungdommen som har interesse for faget, som graver seg litt ned, er nøyaktig og kan forholde seg til regler og rammer, sier han.

Tiden hos AIM Norge gir Janne og de andre lærlingene et gullkantet utgangspunkt. De kommer til å kunne velge og vrake i jobber. For som ferdig utdannet flymekaniker fra hangaren her på Kjeller kan Janne mekke på hva hun vil: Fly eller helikopter. Militært eller sivilt. Tog eller båt.

Drømmer om Amerika
- Hva jeg driver med nå? Jeg tar ut en vingebolt. Det skal være inspeksjon i spantet der bolten sitter, sier Janne.Hun synes dette er artig. - Har vært i Bodø og demontert en del vinger. Det blir enda mer moro når du har gjort en jobb ofte. Da kan du være mer selvstendig, sier hun.

- «Janne!» hoier en kar i arbeid på en annen F 16-maskin. - Får jeg låne den halt-tom-overgangen av deg ganske kjapt?

- «Ja!» roper Janne tilbake.
Hun spretter lettbeint over skroget på kampflyet og ned på betongen.
- Vi driver med tungt vedlikehold på flyene, sier ungjenta, tilbake på stillaset som omslutter den smekre flykroppen.

Hun forklarer at de går inn i systemet, inspiserer og reparerer.
- Ellers er strukturen i skroget eget fagområde på F-16, sier hun.

Uka etter ventes tre flunkende nye F-35, rapporterer Forsvarsdepartementet. De flys over fra fabrikkanlegget i Texas og lander på Ørland flystasjon utenfor Trondheim. Da vil Forsvaret ha seks av de nye F-35 stasjonert på norsk jord. I tillegg står syv slike kampfly på en amerikansk treningsbase.

I løpet av de to neste årene vil trening av piloter og vedlikeholdspersonell bli svært viktig. De nye flyene vil først være fullt ut operative i 2025.
- Hva som er drømmen min? Målet akkurat nå er å ta

Flere saker fra Farmasiliv

Den 17. og 18. november vil det avholdes landsmøte i Parat. Da skal Parats medlemsgrupper meisle ut Parats politikk og planer for den neste treårsperioden. De skal også velge Parats politiske ledelse - som skal sørge for å gjennomføre planene.
Farmasiliv 21.09.2021
De unge i arbeidslivet tilhører den første generasjonen på over 100 år som vil få det mindre trygt økonomisk. Ikke fordi økonomien er dårligere, men fordi verdiene er urettferdig fordelt.
Farmasiliv 21.09.2021
I november er det landsmøte i Parat. Landsmøtedelegatene vil da diskutere og vedta Parats politikk og strategi for den neste treårsperioden og velge nytt hovedstyre. Parats politiske dokumenter har vært på høring og vil bli vedtatt under landsmøtet, slik har du som medlem anledning til å påvirke vår politikk gjennom din tillitsvalgt.
Farmasiliv 21.09.2021
Stein-Inge Abelvik er ansatt som forhandler i forhandlings- og arbeidslivsavdelingen. Han er 44 år og skal ha stat som sitt hovedarbeidsområde.
Farmasiliv 21.09.2021
Parat mener at et bedre arbeidsliv ligger foran oss. Det er gledelig å se at veldig mange er enige med oss, og velger å melde seg inn i Parat. Parat fortsetter å vokse, men vi er ikke opptatt av vekst kun for høye medlemstall.
Farmasiliv 18.06.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt