AddToAny

Diabetes og hjerte-kar-sykdom

Diabetes og hjerte-kar-sykdom
Et høydepunkt på årets Forskningsforum var foredraget ved professor Naveed Sattar fra Universitetet i Glasgow som omhandlet både årsakene til diabetes type 2 og særlig utvikling av hjerte-kar-komplikasjoner ved sykdommen.
Professor Sattar er en høyt skattet forsker og foredragsholder og i den internasjonale toppklassen på dette området. Det var derfor spennende og en stor ære å ha ham med som foredragsholder på årets forum. Jeg vil i denne artikkelen referere en del fra hans foredrag og supplere med noen egne betraktninger.

FOR MYE FETT PÅ FEIL STED
Overskudd av fett på feil steder på kroppen (ektopisk fett) er sentralt i utviklingen av diabetes type 2, og trolig også for den økte risiko for hjerte-kar-sykdom. Hvis underhudens kapasitet til å lagre overskuddsenergi som fett overskrides, lagres fett på feil steder: i leveren, i muskulaturen, i bukspyttkjertelen og i åreveggene. Alder, kjønn, gener og etnisk bakgrunn er alle faktorer som er med på å bestemme lagringskapasiteten for fett i underhuden (1). Det bidrar til utvikling av insulinresistens, diabetes og hjerte-kar-sykdom (2). (Figur 1, fra ref. 2).
Denne prosessen kan reverseres, slik det blant annet ble vist i DIRECT-studien (3, 4). Hele 80 % av personer med diabetes type 2 som gjennom å endre kostvaner klarte å redusere vekten med 15 kg var diabetesfri uten medisiner etter ett år.

RISIKOEN STARTER VED PREDIABETES
Allerede før diabetes type 2 utvikles, kan vi se at risikoen for åreforkalkningssykdommer øker. Denne tilstanden kalles ofte prediabetes og kan defineres som lett forhøyet HbA1c (6-6.4 %). Personlig liker jeg ikke så godt denne betegnelsen og vil heller kalle det «gråsone-HbA1c». Prediabetes signaliserer at det er like før man utvikler diabetes. Det gjelder noen personer med denne tilstanden, men langt fra alle. Hos noen vil det ta mange år før diabetes utvikles, noen vil aldri utvikle diabetes og noen vil få helt normalt blodsukker; særlig om de makter å redusere overvekt og øke fysisk aktivitet (5, 6).
Personer med HbA1c i gråsonen har ikke bare forhøyet blodsukker, men oftest flere andre risikofaktorer for åreforkalkning, slik som høyt blodtrykk, lipidforstyrrelser osv. Professor Sattar har sammen med kolleger undersøkt dette i den store databasen UK Biobank. De fant at den økte risikoen for hjerte-kar-sykdom hos personer med lett forhøyet HbA1c sammenliknet med personer med normalt blodsukker, nesten helt kunne forklares med at disse personene var litt eldre, hadde BMI som var 3 kg/m2 høyere, systolisk blodtrykk som var 6 mmHg høyere, total kolesterol/HDL-kolesterol ratio som var høyere og at det var flere røykere i gruppen. Det ser altså ut til at lett forhøyet HbA1c i seg selv ikke betyr så mye for den økte hjerte-kar-risiko ved gråsone-HbA1c (7) (Figur 2, fra referanse 7).

ENDRING I RISIKOBILDE
Risikobildet for alvorlige d
Gå til mediet

Flere saker fra Diabetesforum

Diabetesforum 07.09.2021
Godt og dårlig nytt i de siste tallene fra Norsk diabetesregister for voksne. I 2020 brukte markant flere type 1-pasienter kontinuerlig vevsglukosemåler (CGM). Samtidig har færre pasienter fått undersøkt øyne og føtter i pandemiåret.
Diabetesforum 07.09.2021
Overbehandling. Svak dokumentasjon. Lite kunnskap blant ansatte. Mye kan bli bedre i diabetesoppfølgingen på sykehjem og i hjemmetjenesten.
Diabetesforum 07.09.2021
Diabetesforbundet oppdaterer sine anbefalinger om hva man skal gjøre ved insulinsjokk. Forbundet anbefaler ikke lenger å smøre druesukkergel eller honning på innsiden av kinnene ved insulinsjokk.
Diabetesforum 07.09.2021
Pasienter med diabetes type 2 har mange spørsmål om kosthold og mat: Hvor mye kan jeg spise av brød, ris, pasta og potet? Må jeg slutte å spise alt som er søtt? Kan jeg drikke vin og øl? Hva med frukt? Gjør sukkerfri brus meg sulten? Hvorfor er det så viktig å gå ned i vekt og hvordan får jeg det til?
Diabetesforum 07.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt