AddToAny

Dette var de første politistudentene i 1920

Dette var de første politistudentene i 1920
Hvem var de, de 24 elvene som startet på den første kurset, ved Statens Politiskole i 1920? Hva lå til grunn for utvelgelsen, hva var behovet, og hvilke målsettinger håpet man å oppnå? Her er en nærmere gjennomgang av den historiske begivenheten.
Skolesjef Ola Kvalsund leverte den 12.12.1919 sin innstilling til Justisdepartementet om opptak til det første kurset ved Statens Politiskole. Han la følgende prinsipper til grunn for utvelgelsen av elevene blant de 102 innstilte søkerne:

1. Det bør oppta elever fra saa mange forskjellige politidistrikter landet rundt, som mulig, noget flere fra steder hvor interessen - og dermed muligens også behovet - for skolen synes å være størst (kfr således Bergen og Trondheim)

2. At man bør favorisere de stedene, hvor man kan anta at der er sterkest misforhold mellom de underordnedes arbeidsbyrde og kravene til dem.

3. At der fortrinnsvis optas elever, som har en slik stilling i politiet, at de efter endt skolegang har anledning til å meddele andre i sitt politikorps, det de har lært på Politiskolen.[1]

I tillegg understreket skolesjefen at det måtte legges meget stor vekt på rekkefølgen i innstillingen fra den enkelte politimester.

Fra hele landet

At uttaket, med noen få unntak, fulgte Kvalsunds prinsipper viser et fotografi som henger på Politihøgskolen: Av de 24 elvene kom tre fra Kristiania, to fra Trondheim, og en fra hhv Fredrikstad, Moss, Aker, Bærum, Lunner, Horten, Sandefjord, Skien, Kragerø, Odda, Bergen, Hordaland (Fana), Ålesund, Kristiansund, Sulitjelma, Narvik, Tromsø, Hammerfest og Berlevåg.

Helt fra starten ble det altså etablert en administrativ praksis, som har holdt seg i hele skolens historie: Det ble lagt vekt på geografisk spredning, og at ingen ble tatt opp uten etter anbefaling og innstilling fra stedlig politimester. Dessuten fikk de største politikamrene med flere deltakere enn de små.

Alder og erfaring

Aldersspennet til elevene var mellom 25 og 48 år, og den politimessige arbeidserfaringen varierte mellom 2 og 20 år. Ut over folkeskolen hadde 11 av elevene gjennomført underoffiserskolen, en av disse hadde også middelskole, mens to hadde handelsskole. Den yrkesmessige erfaringen før de ble ansatt i etaten var variert: 5 hadde vært gårdsarbeidere, andre kom fra yrker som musiker, skredder, anleggsarbeider, sjømann, kusk, baker, fotograf, fengselsbetjent, snekker og handelsbetjent. En hadde bakgrunn som kontorist.

Da det første kurset startet i tidligere St. Hanshaugen skole i Kristiania den 10. januar 1920, besto klassen av en lensmann, to lensmannsbetjenter, ti politibetjenter, to overkonstabler

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Er organiseringen av politiet og påtalemyndigheten et spørsmål om rettssikkerhet? Svaret på dette spørsmålet er både ja og nei.
Politiforum 16.02.2024
Det har blitt farligere å være ansatt og innsatt i norske arrester. Nøkkelordene er rus, psykiatri, rapporteringskrav og bemanning - eller rettere sagt, manglende bemanning.
Politiforum 16.02.2024
En forklarende tilnærming er idealet i politiet, men variasjonen mellom polititjenestepersoner er for stor. Hva gjør en forklaring god og hvorfor er det ekstra viktig i politiets møter med minoritetsungdom?
Politiforum 16.02.2024
av de 3720 tilrettelagte avhørene som ble gjennomført i 2022, involverte fornærmede som var blitt utsatt for vold.
Politiforum 16.02.2024
En augustdag i 2021 ble en mann skutt og drept av en politipatrulje i Sarpsborg. For en av de involverte politibetjentene handler etterspillet om trusler, trygghet og tanker om hvorfor politiet stadig oftere må gripe inn mot mennesker som trenger helsehjelp.
Politiforum 16.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt