AddToAny

- Det er viktig å diskutere substansen i det Braanen Sterri sier

- Det er viktig å diskutere substansen i det Braanen Sterri sier
- Det Aksel Braanen Sterri sier om Downs syndrom, er så grunnleggende problematisk at det blir en avsporing å snakke om ytringsfrihet, argumenterer professor Jan Grue.
AKADEMISKE SPILLEREGLER: - Nettopp fordi Braanen Sterri uttaler seg som stipendiat, er det viktig at vi diskuterer substansen i det han sier. Dersom han uttaler seg som akademiker, er det nemlig noen krav til etterrettelighet som han må leve opp til, poengterer professor i spesialpedagogikk Jan Grue.

Foto: Anne Valeur

UiO-stipendiat Aksel Braanen Sterris uttalelser om Downs syndrom har skapt debatt. Men ikke utelukkende på grunn av innholdet i det han sier

Minerva-intervjuet der filosofistipendiaten blant annet hevder at personer med Downs aldri vil kunne leve fullverdige liv, har også resultert i en debatt om ytringsfrihet og akademisk frihet (se faktaboks).

Dette er saken

I et intervju med Minerva åpner UiO-stipendiat Aksel Braanen Sterri for sortering av Downs syndrom, og uttaler blant annet at De som har Downs, vil aldri kunne leve fullverdige liv, uansett hvor mye vi som samfunn legger til rette for det. og - En person med Downs syndrom trenger hjelp og er en økonomisk belastning for samfunnet..

Statssekretær i Kommunal og moderniseringsdepartementet Bjørnar Laabak gikk i sin blogg til angrep både på Sterris uttalelser og på UiOs ansettelse av ham. Bloggposten er senere slettet, men en skjermdump ligger fremdeles på nett.

UiOs rektor Ole Petter Ottersen har skrevet to blogginnlegg om saken. 11. april tok han til motmæle mot det han oppfattet som Laabaks forsøk på å instruere UiO. 25. april, blant annet etter at Jens Petter Gitlesen i Norsk forbund for utviklingshemmede hadde krevd en unnskyldning overfor personer med Downs syndrom, skrev han et blogginnlegg til forsvar for UiO-ansattes ytringsfrihet.

Stiller krav til etterrettelighet

Professor i spesialpedagogikk Jan Grue ser det som uheldig at det er den veien debatten har tatt.

- Det er synd, fordi det Sterri sier er så grunnleggende problematisk at det blir en avsporing å snakke om ytringsfrihet. Det er det minst interessante i denne diskusjonen, synes professoren.

- Nettopp fordi han uttale

Les mer

Flere saker fra Uniforum

En ny PET/SPECT-CT-skanner er på plass på Det medisinske fakultet ved UiO. Nå er håpet at den kan forkorte tiden det tar å utvikle medisiner.
Uniforum 26.11.2021
Akademikerne har medlemmer på alle UiOs fakulteter. De tre høyeste opprykkene i de lokale lønnsforhandlingene gikk likevel til samme institutt. Hvorfor det?
Uniforum 24.11.2021
- Om forskingsetikken blir rettsleggjort, er det til hinder for at me får diskutert forskingsetikken ordentleg. Det sa jusprofessor Ole Andreas Rognstad ved UiO i ein debatt i Vitskapsakademiet i går.
Uniforum 23.11.2021
Regjeringa skrinlegg forslaget om å heve den alminnelege aldersgrensa i staten frå 70 til 72 år.
Uniforum 22.11.2021
Mens mannlige førsteamanuenser på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiO bruker ca. 35 prosent av arbeidstiden på forskning, bruker kvinnene på samme nivå kun 24 prosent av arbeidstiden sin på forskning.
Uniforum 22.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt