AddToAny

Den må tidlig krøkes

TEMA: - Små barn kan spille og ferdig med det, konkluderer Tonje Gravningsmyhr Næss. Hun er Norges første Suzuki-pedagog på trompet, og mener flere småbarn må få tilbud om instrumentalundervisning.
Fireåringen Daniel kryper sammen på mammas fang. Han har ikke helt dagen. Trompetkassa ligger uåpna på gulvet ved siden av ham, mens broren Benjamin på seks og Aria på fem blåser små baller mot veggen, fisker tynne plastfisker opp av en boks ved hjelp av sugerør, og summer med munnen mot fingrene.

- Daniel kan spille to variasjoner over Blinke lille stjerne, forteller Tonje og skotter bort på fireåringen.

Ikke i dag.

B æært!

Aria vil spille sterkt. Så sterkt hun kan. Hun trekker lufta ned i lungene, så lyden kan ses før den høres: B æært!!

Tonje dveler ikke ved utbruddet, men drar barna over i neste aktivitet. Sømløst sklir timen fra det ene til det andre, nærmest på innfall, ser det ut til. Men her er ingenting tilfeldig.

Variasjon, bevegelse og tålmodighet

- Små barn kan spille og ferdig med det, framholder trompetpedagogen.

- Hvis jeg gjør jobben min, legger hun til.

Tonje snakker av erfaring. Hun har nettopp avslutta dagens økt med Suzuki-undervisning i underetasjen der hun bor. Visst er det praktisk å ha elevene hjemme, men så er det foreløpig ikke plass til henne i kulturskolen, der hovedmålgruppa er barn i skolealder. Elevene til Tonje er langt yngre.

- Undervisning av barn i denne alderen krever mye variasjon og bevegelse, forklarer pedagogen, når vi spør om hva som skiller undervisning av små barn fra undervisning av skolebarn.

Konsentrasjonen har knapp holdbarhet, og idet barna begynner å smelte utover gulvet, er det ikke rom for en nølende lærer.

- Du må ha et lager av aktiviteter du kan gjøre, og så må du være tålmodig og positivt innstilt, sier Tonje.

Lek som metode: Tonje Gravningsmyhr Næss lurer inn litt teori gjennom å tegne et hus der de ulike tonene bor.

Marte Bjerke

Man kommer ingen vei med kritikk, mener hun. Ta tak i det de kan og jobb derfra. Progresjonen til de yngste er langsommere enn hos dem som er noen år eldre.

- Du kan ikke ha det travelt. Men så har heller ikke disse elevene det travelt med å lære noter. Det er lenge til de skal inn i skolekorps eller andre samspillsaktiviteter, og da kan du heller fokusere på å utvikle et godt gehør, gode øvevaner og spillestillinger, og god blåseteknikk. Når man er så liten, er det også enklere å få foreldrene i gang med gode øverutiner hjemme. De fleste har bedre tid og mulighet før skole og lekser blir en del av hverdagen.

Den viktige starten på timen

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

Erlend Apneseth Trio er det norske bidraget under bransjetreffet Nordic Jazz Comets i Paris.
Musikkultur 02.12.2019
Fylkestinget opprettholder fulle klasser i musikk, dans og drama (MDD) i Ålesund, Volda, Molde og Kristiansund, ifølge Sunnmørsposten.
Musikkultur 28.11.2019
Dirigenten og professoren Grete Pedersen ble i går utnevnt til Ridder.
Musikkultur 27.11.2019
Cellist Sandra Lied Haga (25) har fått Equinors talentstipend i klassisk musikk på én million kroner.
Musikkultur 27.11.2019
For å bli en god utøver må du først bli en god øver. Men hvordan i all verden blir du det?
Musikkultur 26.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt