AddToAny

Den ettermiddagen alt endret seg

I løpet av timer ble familien Husseins liv snudd på hodet. De løp for livet mens kampene raste rundt dem. Nå bor de i en teltleir med 10 000 andre syriske kurdere.
Prøv å forestill deg: Du har et godt liv. Jobben som sjåfør gir deg en stabil og god inntekt, det samme gjør konas jobb i en offentlig etat. Dere har nettopp nedbetalt huset. Barna er sunne og friske. Eldstedatteren på 17 er et skolelys som gleder seg til å begynne på universitetet.

Men så rykker krigen, som lenge bare har vært en fjern buldring, nærmere. Politikere kommer med trusler.

Krigen har styrt unna din landsby før, du håper den vil gjøre det denne gangen også. Lokale myndigheter sier at det ikke er noen grunn til å flykte og at alle må bli igjen og kjempe. Men du er urolig. Du er redd for at noe skal skje med barna. Du ser på nyhetene hele tiden.

Så en ettermiddag begynner plutselig granatene å falle. Datteren til en nabo bli drept, en annet nabo blir alvorlig skadet i benet. Dere får høre om at flere er blitt drept av en granat i en landsby like i nærheten.

I løpet av kvelden blir kampene og bombardementet stadig verre. Du skjønner at det står om livet og at dere må flykte nå.

Du ber de to døtrene og sønnen din stappe det de kan i skolesekkene sine. I all hast samler du og kona sammen det lille dere har av kontanter. Dere finner fram identifikasjonskort og papirene som viser at huset er deres.

Så løper dere ut i mørket. Østover, vekk fra kampene.

I tre døgn flykter dere. Går om natta og gjemmer dere om dagen. Så kommer dere omsider til grensa til Irak. Men vakter nekter dere å passere. Du kommer i kontakt med noen menn som tilbyr å smugle deg og familien over på den andre siden. Det er dyrt, men du har ikke noe valg. En

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Peter Daae takker for seg som daglig leder i IMPACT Norway.
Bistandsaktuelt 07.08.2020
Kristin Holdø Hansen Oishi (40) er valgt som styreleder. Stiftelsen IMPACT Norway er nå inne i en spennende epoke hvor det gjennomføres et generasjonsskifte.
Bistandsaktuelt 07.08.2020
EFTAs overvåkningsorgan (ESA) har ansatt Jarle Hetland som ny kommunikasjonssjef.
Bistandsaktuelt 07.08.2020
Leger Uten Grenser kritiseres av ansatte for rasisme og diskriminering. Europeere dominerer viktige avgjørelser, ikke-vestlige får ikke toppjobbene og avlønningen er urettferdig.
Bistandsaktuelt 07.08.2020
Minst 24.000 helsearbeidere er så langt koronasmittet i Sør-Afrika, det afrikanske landet som er hardest rammet av pandemien - og som nå opplever en dramatisk smitteutvikling.
Bistandsaktuelt 06.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt