AddToAny

Demokrati-show med soldater på scenen

Demokrati-show med soldater på scenen
Uvisshet preger Zimbabwe fem måneder etter at militæret tvang president Robert Mugabe fra makten. Den nye presidenten sier foreløpig alle de riktige tingene og lover at det kommende valget vil bli fritt og rettferdig.
Emmerson Mnangagwa snakker om «det nye Zimbabwe». Han taler om en ny tid for landet med et mer demokratisk og ukorrupt styre. Samtidig lover regjeringen økonomiske reformer og inviterer inn næringsliv og investeringer.
Etter flere tiår under Robert Mugabes styre har mange av landets innbyggere stukket av til nabolandene og økonomien er fullstendig skakkjørt. Både på kort og lang sikt har Zimbabwe et desperat behov for amerikanske dollar, jobber og gjenoppbygging.

Ny leder med gammel lukt
Optimismen fikk en kort oppblomstring da generalene tvang president Mugabe (94) til å gå av i november i fjor. Folk feiret i gatene. En ny, «yngre» leder overtok som president. Men 75-årige Mnangagwa er langt fra ny i maktens korridorer. Han har tidligere vært Mugabes visepresident (2014-17), forsvarssjef og general.
En viktig forklaring på «kuppet» var at Mnangagwa og flere andre i det militære toppsjiktet hadde kommet på kant med Grace Mugabe, den forhatte presidentfruen med store politiske ambisjoner. Militærets intervensjon var rettet mot henne og hennes støttespillere.
- De militære innså at ZANU-PF (regjeringspartiet) ble stadig mindre valgbart. Derfor grep de inn, sier Douglas Mwonzora, generalsekretær i opposisjonspartiet MDC-T.
Generalen som ledet «kuppet», Constantino Chiwenga, er blitt visepresident.

- De har full kontroll
Professor, menneskerettighetsaktivist og utviklingsforsker Brian Raftopolous deler vurdering av de militæres sentrale rolle i «det nye regimet».
- Militæret har i høyeste grad kontroll. De avgjør hvem som styrer, fastslår han.
Samtidig understreker han at det er betydelige spenninger innen makteliten, også mellom ulike deler av landets sikkerhetsstyrker.
Da soldatene inntok Harare, var hovedkvarteret til det beryktede sikkerhetspolitiet, Central Intelligence Organization (CIO), et av de første stedene som ble omringet. Sikkerhetspolitiets øverste sjef ble fengslet. I perioden etter kuppet har flere ledere i CIO forsvunnet ut eller har omkommet under mystiske omstendigheter.
- Har Mnangagwa kontroll over militæret, eller er det de militære som styrer Mnangagwa?
- Jeg er ikke sikker. Han ble brakt til makten av de militære, og på samme måte som Mugabe sikres makten av de militære. Generalene som nå sitter i regjeringen føler at de har kontroll med hæren, sier Raftopolous. Han var nylig i Norge.

Mer åpenhet
Mnangagwas strategi er å sikre åpenhet fram til valget som vil skje i juli eller tidlig august. Etter kuppet ble det bokstavelig talt over natten færre sperringer, trakassering og pengeutpressing fra politiets side, forteller kilder til Bistandsaktuelt.
I byen Chinhoyi, nordvest i landet, treffer vi mannen som organiserer landets gateselgere og markedskvinner.
- Før kuppet i november hadde vi blitt overvåket og trakassert hver gang vi snakket med noen. Folk fra regjeringspartiet eller sikkerhetstjenesten hadde vært på oss, forteller Wisborn Malaya, generalsekretær i Zimbabwe Chamber of Informal Economy Associations.
Andre sivilsamfunnsaktivister forteller at agenter fra sikkerhetspolitiet CIO, ikke lenger «sitter inne på møter og later som om de ikke er der». Nå er det i stedet den militære etterretningen som står for overvåkningen, men dette organet opptrer mindre forstyrrende enn forgjengeren.

Fortsatt restriksjoner
«Den nye tid» med en forsiktig demokratisk åpning bety
Gå til mediet

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt