AddToAny

Dekaner sabler ned rapport om utsatte humaniorafag

Dekaner sabler ned rapport om utsatte humaniorafag
Skuffende, for snever og uten reell betydning er karakteristikker to dekaner bruker om den foreslåtte beredskapsløsninga for utsatte humaniorafag.
Rapporten om særfinansiering av disse fagene er nå ute på høring. Ekspertgruppa, ledet av UiO-professor Einar Lie, fikk i oppgave å utrede ei særfinansiering av utsatte fag ved de humanistiske fakultetene. Dette for å sikre at sentrale og nødvendige fag kan opprettholdes.

Ekspertgruppa konkluderer i rapporten med at ei beredskapsløsning i gitte situasjoner kan gjelde fag som oppfyller følgende kriterier:

- at faget er nedleggingstruet på nasjonalt nivå, og

- at tilbudet er på mastergradsnivå, og

- at det gjelder fag UH-sektoren tilbyr, og som fyller viktige samfunnsbehov.

- Utelukker for mange fag

- Jeg ser behovet for avgrensninger, men her har de definert seg helt ut av problemstillinga. Man burde reflektert over regionale behov. Dessuten synes jeg kravet om mastergradsnivå utelukker for mye, blant annet ekspertområder, sier dekan Jørgen Magnus Sejersted ved Universitetet i Bergen.

Dekan Frode Helland ved Universitetet i Oslo har vanskelig for å se for seg at det vil være fag som passer til de strenge kriteriene.

- Det er en god rapport på sine egne premisser, men jeg er ikke sikker på at den vil få noen reell betydning hvis det er disse forslagene som blir gjennomført, sier han.

Dekan Sonni Olsen ved Universitetet i Tromsø er mildere stemt:

- Utvalget har gjort en viktig jobb og jeg setter pris på at de har hatt dialog med universitetene. Vi har nå en oversikt over disse små og utsatte fagene, som er et viktig grunnlag for den beredskapsordninga de foreslår, sier hun.

- Tar ikke tak i problemene

Utvalget har kartlagt at det er 30 humaniorafag på masternivå som kun tilbys ved ett universitet. Ingen av dekanene UA har vært i kontakt med har eksempler på fag som i dag ville hatt nytte av ei særfinansering slik utvalget foreslår. Ekspertgruppa har samme inntrykk.

Sejersted mener rapporten bærer preg av et snevert mandat som ikke åpner for å problematisere grunnleggende utfordringer med finansieringsmodellen. Han peker på at all aktivitet som ikke innebærer eksternfinansiert forskning eller gir tilstrekkelige studiepoeng, er under voksende press

Les mer

Flere saker fra Uniforum

I dag overtar Henrik Asheim (H) etter Iselin Nybø (V) som minister for forsking og høgare utdanning. Litt før klokka halv tolv kom han saman med dei andre i trepartiregjeringa til Erna Solberg ut på Slottsplassen.
Uniforum 24.01.2020
Det er mange dyktige og erfarne forskere ved fakultetet, som kan gjøre en utmerket jobb som dekan. Jeg håper at flere av disse vil stille slik at vi får en debatt om veien videre, skriver professor Finn-Eirik Johansen.
Uniforum 24.01.2020
Høyres Henrik Asheim blir ny forsknings- og høyere utdanningsminister, melder NRK.
Uniforum 23.01.2020
Regjeringa har enno ikkje bestemt seg for om den skal fylgja tilrådinga frå konsulentselskapet Capgemini invent om å overføra eigedomane til dei sjølvforvaltande universiteta til Statsbygg.
Uniforum 23.01.2020
Er det fritt fram for å si nei om man blir foreslått som kandidat til universitetsstyret? Jan Fridthjof Bernt og Kunnskapsdepartementet er uenige.
Uniforum 23.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt