AddToAny

Dekaner sabler ned rapport om utsatte humaniorafag

Dekaner sabler ned rapport om utsatte humaniorafag
Skuffende, for snever og uten reell betydning er karakteristikker to dekaner bruker om den foreslåtte beredskapsløsninga for utsatte humaniorafag.
Rapporten om særfinansiering av disse fagene er nå ute på høring. Ekspertgruppa, ledet av UiO-professor Einar Lie, fikk i oppgave å utrede ei særfinansiering av utsatte fag ved de humanistiske fakultetene. Dette for å sikre at sentrale og nødvendige fag kan opprettholdes.

Ekspertgruppa konkluderer i rapporten med at ei beredskapsløsning i gitte situasjoner kan gjelde fag som oppfyller følgende kriterier:

- at faget er nedleggingstruet på nasjonalt nivå, og

- at tilbudet er på mastergradsnivå, og

- at det gjelder fag UH-sektoren tilbyr, og som fyller viktige samfunnsbehov.

- Utelukker for mange fag

- Jeg ser behovet for avgrensninger, men her har de definert seg helt ut av problemstillinga. Man burde reflektert over regionale behov. Dessuten synes jeg kravet om mastergradsnivå utelukker for mye, blant annet ekspertområder, sier dekan Jørgen Magnus Sejersted ved Universitetet i Bergen.

Dekan Frode Helland ved Universitetet i Oslo har vanskelig for å se for seg at det vil være fag som passer til de strenge kriteriene.

- Det er en god rapport på sine egne premisser, men jeg er ikke sikker på at den vil få noen reell betydning hvis det er disse forslagene som blir gjennomført, sier han.

Dekan Sonni Olsen ved Universitetet i Tromsø er mildere stemt:

- Utvalget har gjort en viktig jobb og jeg setter pris på at de har hatt dialog med universitetene. Vi har nå en oversikt over disse små og utsatte fagene, som er et viktig grunnlag for den beredskapsordninga de foreslår, sier hun.

- Tar ikke tak i problemene

Utvalget har kartlagt at det er 30 humaniorafag på masternivå som kun tilbys ved ett universitet. Ingen av dekanene UA har vært i kontakt med har eksempler på fag som i dag ville hatt nytte av ei særfinansering slik utvalget foreslår. Ekspertgruppa har samme inntrykk.

Sejersted mener rapporten bærer preg av et snevert mandat som ikke åpner for å problematisere grunnleggende utfordringer med finansieringsmodellen. Han peker på at all aktivitet som ikke innebærer eksternfinansiert forskning eller gir tilstrekkelige studiepoeng, er under voksende press

Les mer

Flere saker fra Uniforum

ERC trakk seg i sommer ut av cOAlition S. Men det har ingen påvirkning på EU-kommisjonens holdning, slår kommisjonen fast.
Uniforum 18.09.2020
Den ti år lange patentstriden mellom UiO og en tidligere stipendiat har nådd Høyesterett. Dette skal det forhandles om til uka.
Uniforum 18.09.2020
Gunn Elisabeth Birkelund ble valgt til ny generalsekretær i Vitenskapsakademiet på medlemsmøtet 17. september og tiltrer i januar 2021. Hun etterfølger Øystein Hov i stillingen. Birkelund er valgt for fire år.
Uniforum 17.09.2020
Arkeologene har funnet beinrester fra et stort dyr under utgravningen av Gjellestadskipet. ê Skipet er minst like stort som Osebergskipet, slår prosjektleder Christian Løchsen Rødsrud fast.
Uniforum 17.09.2020
Dekankandidat Tiril Willumsen høstet stor applaus på hjemmebane for løftet om å bytte ut pasientjournalsystemet Salud. Motkandidaten kunne ikke love det samme.
Uniforum 17.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt