AddToAny

Debatten om selvmord er unyansert

Det må kunne være mulig å snakke åpent og ærlig om døden med hverandre, skriver Stian Skandsen.
Av Stian Skandsen, samfunnsdebattant.

Selvmord er et av sosiologiens klassiske temaer, og noe som har blitt studert nøye. Allikevel oppleves det som et vanskelig tema for mange. Jeg ønsker ikke å gå inn på Ari Behns død eller andre enkeltpersoner, men den debatten som raser i kjølvannet av dette dødsfallet virker å være unyansert.

Døden i seg selv er et tema som er vanskelig i vår vestlige kultur, og for mange er det faktisk å regne som et tabu. Folk har forskjellige måter å forholde seg til døden på. Noen foretrekker åpenhet, mens andre skjuler alvorlig sykdom i den tro at de skåner familien for lidelse. Det må kunne være mulig å snakke åpent og ærlig om døden med hverandre. Våre liv går på ulike stier, men til syvende og sist vil vi alle til slutt møte døden.

«Ubehaget i kulturen»

I 1930 ga Sigmund Freud ut boken «Ubehaget i kulturen». Denne boken ble aldri den han ble mest kjent for, og mye av grunnen til det handler nok nettopp om at denne boken tar opp temaet om døden. Da jeg tok grunnfag i idéhistorie ved Universitetet i Oslo var det allerede en klar oppfatning om hvordan denne boken skulle tolkes. Det var åpenbart at Freud var desillusjonert etter å ha sett hvor effektivt teknologiske nyskapninger kunne slakte ned mennesker i 1.verdenskrig. I tillegg var verdensbildet ustabilt. Derfor antok man at Freud bare var litt desillusjonert med den boken, og at han hadde begynt å tvile på idealene fra opplysningstiden.

I boken lanserer Freud en tese om at i ti

Les mer

Flere saker fra Religioner.no

Jødehat har sin plass også i kunsthistorien. I denne artikkelen ser vi nærmere på det siste, overraskende tilskuddet i en lang rekke malerier som skildrer jødiske ritualmord på kristne barn.
Religioner.no 29.03.2020
Da den italienske maleren Giovanni Gasparro lastet opp sitt seneste maleri på Facebook ble det klart at antisemittiske billedmotiver ennå ikke er henvist til kunsthistoriens skraphaug.
Religioner.no 29.03.2020
Er det kanskje på tide at Regjering og Stortinget vedtar å omprioritere milliardene som går til trossamfunn, til fordel for bedre sykehus, mer utstyr og større lagre med smittevernsutstyr, spør Anders Torp.
Religioner.no 28.03.2020
Alle har hørt om helgener, men hva er egentlig en helgen?? Det kan du høre religionsoraklene Sissel Undheim og Jane Skjoldli fortelle om i disse videoene.
Religioner.no 28.03.2020
Tragiske hendelser er alltid «gefundenes Fressen» for religiøse fanatikere av ymse slag - og når hele verden for tiden er under angrep av et nytt og farlig virus, er aktiviteten særdeles høy blant diverse «apostler» og «profeter».
Religioner.no 27.03.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt