AddToAny

CHARLES BONNET SYNDROM: SER TING SOM IKKE ER DER

CHARLES BONNET SYNDROM: SER TING SOM IKKE ER DER
Å oppleve synsnedsettelse kan være vanskelig nok i seg selv. Hva om du da i tillegg opplever å se ting som ikke er der i virkeligheten og hører dårlig så det er vanskelig å sjekke med hørselen hva som er virkelig? Tør du fortelle det til noen?
Hallusinasjoner defineres som sanseinntrykk som ikke samsvarer med den eksterne virkeligheten og de vanligste hallusinasjonene er hørselsinntrykk og synsinntrykk.
De som har Charles Bonnet syndrom (CBS), kan for eksempel se mønstre, dyr og mennesker som ikke er der, altså hallusinasjoner. Personer med CBS er psykisk friske, men de har redusert syn eller er blinde.
At personer som lever med CBS synes det kan være vanskelig, vet Line Hovland. Det har hun skrevet om i sin masteroppgave fra våren 2019 og nå vil hun hjelpe folk videre. Hovland jobber til daglig som synspedagog og mobilitetslærer ved Eikholt i Drammen, som er et nasjonalt ressurssenter for døvblinde. I sin masteroppgave skriver hun:
«Charles Bonnet beskrev fenomenet med hallusinasjoner i 1760 da hans synshemmede bestefar opplevde dette. Det er ingen nøyaktige kriterier for Charles Bonnet syndrom (CBS), men i litteraturen tar de fleste utgangspunkt i at personen som opplever enkle eller komplekse gjentagende visuelle hallusinasjoner er nevrologisk og psykisk frisk. Personen har en oftalmologisk sykdom som
Gå til mediet

Flere saker fra Optikeren

I 2016 slo Verdens helseorganisasjon alarm om Zika-viruset og gravide. Det viste seg at en av tre babyer som ble født av mødre infisert med viruset, hadde øyeproblemer.
Optikeren 22.04.2020
Ny forskning har sett på forekomsten av myopi i Japan, og har fastslått høye frekvenser av nærsynthet blant landets ungdommer.
Optikeren 22.04.2020
Har du lyst til å gi bedre hjelp til flere gjennom å bli flinkere på filter? Vet du ikke hvor du skal begynne? Optiker Marie Berg fra ProVista forteller hvordan du som optiker enkelt kommer i gang.
Optikeren 22.04.2020
Denne gangen bringer vi to case som kommer fra innsendinger til Eyecheck.
Optikeren 22.04.2020
Forskere gikk igjennom 41 studier som alle tok sikte på å finne behandlinger som reduserer progresjon av nærsynthet. Hva virker, hva virker ikke?
Optikeren 22.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt