AddToAny

Cellegift og zoom er ingen god kombinasjon

UiO-professor Elin Lerum Boasson har klatret på Stortingstaket, lenket seg fast, skrevet vitenskapelige artikler og arbeidet for FNs klimapanel. Med alle midler har hun kjempet for å bevare miljøet.
Elin Lerum Boasson var bare 13 år da hun meldte seg inn i lokallaget til Natur og Ungdom i Bergen. Det var i 1991

- Min far var anleggsgartner og min mor parksjef,. Vi hadde mange politiske diskusjoner, men foreldrene mine var ikke spesielt opptatt av miljøvern. Min far gjorde tvert imot et poeng av at han ikke var opptatt av miljøvern, sier Boasson og ler en trillende latter. Hun prater fort og ler usedvanlig mye.

På 90-tallet drev Natur og Ungdom mye med sivil ulydighet.

- Men bare i saker der vi hadde jobbet over lang tid for å påvirke politikken, kommenterer Boasson i dag.

Som tenåring skrev hum leserinnlegg i lokalavisene mot parkeringshus i sentrum og mot rivningen av et kvartal i bydelen Møhlenpris i forbindelse med en veiutbygging. Ofte frastod hun som lokallagets ansikt utad, og at hun også forsvarte sivil ulydighet, var ikke alltid så populært i familien.

En juksestudent

Den aktive, taleføre jenta ble lagt merke til. Nitten år gammel ble hun valgt inn i sentralstyret i Natur og ungdom, og hun flyttet til Oslo for å arbeide med miljøvern på nasjonalt nivå og for å studere.

- Vervet i Natur og Ungdom var en ulønnet heltidsjobb. Studiene var noe vi gjorde på si for å finansiere miljøarbeidet, innrømmer Boasson.

Tre år senere ble hun valgt til leder i organisasjonen, og nå var situasjonen annerledes. Nå kunne hun legge studiene til side og bare konsentrere seg om miljøarbeidet.

«Jeg er nok en skikkelig juksestudent», uttalte den nyvalgte lederen i et intervju med studentavisen Universitas i desember 2000 hvor hun medga at hun hadde basert studiene sine på gode kollokvier og skippertak rett før eksamen.

Heldigvis hadde erfaringene hun hadde fått i Natur og Ungdom vært relevante i forhold til fagene hennes. Så langt hadde hun tatt mellomfag i både statsvitenskap og by- og befolkningsgeografi.

«Når du har vært mye på Stortinget, trenger du ikke pugge komitéstrukturer og hvordan Stortinget er oppbygd», uttalte hun i intervjuet.

- Uffda, jeg har jo vært glad for at det de siste årene har vært litt vanskelig for mine studenter å finne mine tåpelige uttalelser fra gamle dager om at jeg var en juksestudent, bemerker hun lattermildt nesten tjue år senere.

- I dag kjenner jeg at jeg blir litt irritert når studenter tror de ikke trenger å lese fordi de har vært litt på Stortinget. Men det er jo sant at jeg la lite tid ned på å studerer på lavere grad. Jeg kan ikke snakke meg bort fra det.

Med tettsittende, utringet topp

I intervjuet ble også noen av stuntene som Elin Lerum Boasson hadde vært med på, beskrevet.

«En ting er å være vel bevandret i maktens korridorer, noe annet er å klatre på maktens tak og fasader. Som hun faktisk gjorde når hun var med på å henge opp Natur og Ungdoms antigasskraftverks-banner på stortingsfasaden» refererte Universitas.

- Det stemmer at vi gjorde det. Vi leide en liftbil og klatret opp på taket. Men dette var en annen tid, før 11. september og 22. juli. Noe slikt hadde nok ikke gått i dag, erkjenner hun.

I aksjonen «Piker mot Jens» stod Elin Lerum Boasson i fremste rekke da pikene aksjonerte mot regjeringens olje- og miljøpolitikk, iført utringede, tettsittende topper.

- Vi fikk mye oppmerksomhet, og vi hadde det veldig gøy, minnes hun.

NYVALGT LEDER: «Lille Elin er blitt voksen», var overskriften da Bergensavisen slapp nyheten om at Elin Lerum Boasson hadde blitt valgt til leder i Natur og Ungdom.

Kastet på glattcelle og bøtelagt

Som leder for Natur og ungdom kjempet hun mot forsvarets planer om skytefelt

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Regjeringen er opptatt av å gi universitetene og høyskolene gode rammer til å forme lærerutdanningene. Nå skal en ny ekspertgruppe se nærmere på hvordan styringen kan bli mer overordnet.
Uniforum 28.09.2023
Universitetet i Oslo faller på den siste rangeringen til Times Higher Education. Samtidig går det oppover med NTNU, melder Khrono. I fjor ble UiO rangert som Nordens sjette beste universitet, men i år faller det ned til åttendeplass.
Uniforum 27.09.2023
- Politikk er skeivt fordelt. Men i eit liberalt demokrati kan me ikkje forby nokon å påverka. Å ha eit lobbyregister kunna vera eit sunt steg, foreslår statsvitskapsprofessor Sirianne Dahlum.
Uniforum 27.09.2023
Vibeke Roggen rakk så vidt å sikre seg tittelen professor i latin før hun gikk av med pensjon.
Uniforum 27.09.2023
Risikovurderingen er unnagjort. Mandatet for utredningen er nesten ferdig. Alt burde egentlig ligge til rette for en god prosess videre. Men noe har dukket opp.
Uniforum 26.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt