AddToAny

CAROLA står på krava

«Det e itjnå som kjem tå sæ sjøl!», sier Carola Peckolt i HLF Trøndelag. Det er derfor hun bare må engasjere seg. Jobb nummer én er at flere hørselshemmede skal få gode arbeidsdager.
- Unnskyld, men kan du dempe musikken litt? Jeg hører dårlig, og den høye musikken er veldig plagsom. Du som jobber her har heller ikke godt av så høy musikk!
Hvis du befinner deg på restaurant eller kafe og hører dette fra en trønderstemme med tysk aksent, mahognifarget guttesveis, knallblå ørepropper og høreapparat, så er sannsynligheten stor for at det dreier seg om Carola Peckolt.
Sannsynligheten er også stor for at lydstyrken på musikkanlegget dempes.
- Jeg har aldri opplevd at de ikke demper musikken eller blir sure, forteller Carola, som gjerne er lydpoliti for å spare egen og andres hørsel. Frem til 2.
mars i år var hun leder av HLF Trøndelag, det første storfylket i HLF.

LIKEPERSON FOR YRKESAKTIVE
Carola første bekjentskap med hørselshemmedes eget talerør kom via et pilotprosjekt for HLFs lederskole i 2011. Senere sa hun ja til å lede yrkesaktivt utvalg i HLF Sør-Trøndelag, hvor hun har engasjert seg som likeperson for yrkesaktive i flere år. At arbeidsliv er årets fokusområde for HLFs Hvert Øre Teller-kampanje er et riktig valg, mener hun.
- Det er mange som ikke vil fortelle på jobb at de hører dårlig eller som ikke tør å be om tilrettelegging. Men det verste er at så mange ikke vet at tilrettelegging er mulig og at dette er en rett de har som arbeidstakere. Informasjonen svikter i alle ledd, så her har mange en jobb å gjøre.

STØTTE AV VERNEOMBUD OG TILLITSVALGTE
Blant rådene hun gir til hørselshemmede som tar kontakt, er at de bør ta med seg tillitsvalgte og verneombud på jobbmøter om tilrettelegging.
- Når du skal be arbeidsgiver om noe, er du i en litt sårbar situasjon, ikke minst i forbindelse med en sykemelding. Misforståelser kan fort oppstå, og da er det greit å ha med en annen person. Selv har jeg hatt stor nytte av å ha med skrivetolk via Nav i tillegg, slik at jeg få skriftlig informasjon som ekstra støtte.
At det tærer på kreftene å være i 100 prosent jobb, er noe 58-åring
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

Deltakelse og inkludering for yrkesaktive personer med nedsatt hørsel er tema for den årlige HLF Briskebykonferansen som arrangeres i Oslo 24. og 25. oktober.
Din Hørsel 18.10.2019
Knapt 62 prosent av de hørselshemmede som bestiller skrivetolk får som bestilt. Resten må klare seg uten tolk, eller avtaler og møter må flyttes eller droppes.
Din Hørsel 18.10.2019
Én av tre tolkebrukere har ikke fått den hjelpen de har behov for og har rett til så langt i år, viser tall fra Nav. Det er nedslående og ikke akseptabelt.
Din Hørsel 18.10.2019
HLFs omfattende kursvirksomhet i full gang igjen.
Din Hørsel 18.10.2019
- Dette nærmer seg en skandale. Hvor lenge skal denne unntakstilstanden vare? Seniorrådgiver Marte Oppedal Vale i HLF er frustrert og oppgitt etter hyppige avslag på skrivetolk.
Din Hørsel 18.10.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt