AddToAny

Butikkansatte i Coop får økt minstelønn og lavlønnstillegg

Butikkansatte i Coop får økt minstelønn og lavlønnstillegg
Det tok dem en snau arbeidsdag å forhandle ferdig årets lønnstillegg for alle tariffavtalene LO har med Samfo.
Forhandlingslederne Peggy Hessen Følsvik fra LO og Torgeir Kroken fra Samfo undertegnet torsdag ettermiddag protokollen som gir ulike lønnstillegg (se liste under). De butikkansatte får lavlønnstillegg i år som i fjor.

Følger malen

- Jeg er veldig godt fornøyd med at alle får et tillegg, og at vi kom greit i havn, sier HK-leder Trine Lise Sundnes.

Det er HK som har de fleste medlemmene i dette tariffområdet.

Forhandlingsleder Peggy Hessen Følvik, nestleder i LO, er enig:

- Dette er i tråd med ramma for frontfagsoppgjøret, da er vi der vi skal være, sier hun.

Også motparten er glad for å være i havn.

- Vi har lagt resultatet i frontfaget til grunn, og har løst dette på samme måte som i avtalene med Virke, fastslår Samfo-direktør Torgeir Kroken.

Minstelønna går opp

Minstelønnssatsene i den største tariffavtalen, landsoverenskomsten mellom HK/LO og Samfo, ble økt på samme vis som i resten av varehandelen (altså i forhandlingene med Virke). Her ble den høyeste satsen, trinn 6, fikk ikke en egen økning fra 1. april, men ble hevet med 5,80 kroner i timen fra 1. februar. Pengene ble fordelt slik fra 1. april:

* Trinn 5 får 5 kroner mer i timen

* Trinn 4 får 3 kroner mer i timen

* Trinn 1-3 får 2 kroner mer i timen

Butikkansatte fikk lavlønn

I motsetning til de ansatte som har tariffavtale med Virke, får de butikkansatte i Coop også i år et lavlønnstillegg på 2 kroner i timen. Det er fordi lønna til alle ansatte i tariffavtalen i gjennomsnitt ligger lavere enn 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, som er grensa for å få lavlønnstillegg. Dette beløpet blir imidlertid ikke langt på minstelønnssatsene.

I fjor satt det langt inne hos arbeidsgiverne å gi dette tillegget, men Samfo ga seg til slutt. I år var det ingen uenighet om at de butikkansatte i Coop skulle ha lavlønnstillegg:

- Slik ser statistikken ut, så da får de det. Det er helt greit, sier Samfo-direktør Torgeir Kroken til HK-Nytt.

Lederne fikk hevet lønna

Butikksjefene i Coop har sin egen tariffavtale. Her ble det gitt et generelt tillegg på 2,50 kroner i timen. I tillegg ble butikksjefenes basislønn hevet med 9.400 kroner fra 433.600 til 443.000 kroner i året.

Lageransatte i Coop får også det generelle tillegget på 2,50 kroner i timen.

Dette er de øvrige resultatene:

Flere andre LO-forbund har avtaler med Samfo. Slik fordeler tilleggene seg på deres avtaler:

Ansatte med følgende tariffavtaler får et generelt tillegg på 2,50 kroner per time:

* Overenskomst for rep. og radio/TV-teknikere (EL & IT Forbundet)

* Overenskomst for ansatte i boligsamvirket (Fagforbundet)

* Overenskomst for tekniske funksjonærer (FLT)

* Overenskomst for boligbyggelaget USBL (HK)

* Overenskomst for ledere i Coop Norge SA m.fl. (HK)

* Overenskomst for Coop Norge SA, Coop Norge Handel as m.fl. (HK)

* Overenskomsten for konservesfabrikker/AS Røra fabrikker (NNN)

* Overenskomsten for baker- og konditorfagene (NNN)

Ansatte med disse tariffavtalene får generelt tillegg på 2,50 kroner, samt et lavlønnstillegg på 2 kroner i timen:

* Bensinoverenskomsten (HK)

* Overenskomst for godstransport (NTF)

* Overenskomst for renhold (NAF)

* Overenskomst for vaktmestere (NAF)

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Uravstemningen blant de cirka 300 medlemmene i LO Finans Postkom skulle avgjøre om medlemmene skulle bli med forbundet inn i Fagforbundet eller om de skulle slå seg sammen med LO Finans HK.
HK-Nytt 21.08.2019
Når LO og LO-forbundene nå tilbyr boliglån til medlemmer som kjøper bolig for første gang, er tilbudet om en nominell rente fra 2,25 prosent også en av landets aller beste betingelser.
HK-Nytt 21.08.2019
Sju av ti mener altså at grensehandel ikke er bra for norsk arbeidsliv. De har sagt deg enige i påstanden om at handel i Sverige fører til tap av arbeidsplasser og tap av statlige inntekter.
HK-Nytt 16.08.2019
Når butikker kan holde åpent uten ansatte, forsvinner det viktigste argumentet for å holde stengt på søndager, uttalte Frp-politiker Bård Hoksrud til Vårt Land i sommer.
HK-Nytt 14.08.2019
Tryggheten i arbeidslivet svekkes, viser det siste arbeidslivsbarometeret fra YS som ble lagt fram under Arendalsuka tirsdag. Om lag 3.000 personer har deltatt i undersøkelsen. Den svakt økende utryggheten gjelder i perioden 2009-2019.
HK-Nytt 13.08.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt