Ren Mat
18.12.2018
De økologiske bøndene Helen Browning og John Pawsey frykter tomme butikkhyller og en dårligere kvalitetssikring av maten når Storbritannia etter planen forlater EU 29. mars 2019. Det store spørsmålet er hva slags forhold de skal ha til unionen etter løsrivelsen.
DA BRITENE I JUNI 2016 stemte for å gå ut av EU, kom det som et sjokk på mange. Aller mest på regjeringen, virket det som. De hadde utlyst folkeavstemningen over Brexit før de hadde tenkt ut hva Brexit innebærer. To og et halvt år etter venter nasjonen fremdeles på svaret på det. De gjenværende EU-landene har godkjent skilsmisseavtalen, men i Storbritannia snakkes det både om nyvalg, utsettelse av løsrivelsen og ny folkeavstemning. Og skrekkscenarioene florerer: Hamstring av mat. At motorveien i Kent må gjøres om til parkeringsplass for lastebiler fulle av produkter som venter på tollklarering. GMO-mat og klorvasket kylling fra USA. For hva ville skje med landets bønder uten de 30 milliarder kronene de hittil har fått i subsidier av EU hvert år? Mer nøkterne stemmer har også kommet med varselsrop. Minette Batters, lederen for National Farmers Union, sa at uten en handelsavtale som tillater knirkefri import, vil landet slippe opp for mat i august neste år. Mens Tim Lang, professor i mat-politikk ved University of London, sa at dersom britene skal leve på egenprodusert mat, må de kutte kjøttinntaket ned til en gang i uken, og hele jordbruket må legges om til større primæravlinger. I mellomtiden har byggingen av parkeringsplasser for lastebiler allerede begynt. Så hvor ille er det, og hvordan er stemningen blant britiske bønder?
- JEG TROR EN HARD BREXIT i første omgang ville gi et kraftig slag til mange bedrifter, sier den økologiske bonden Helen Browning. - Og for jordbrukere som driver økologisk ville det bli ekstra komplisert, fordi Storbritannia forsøker å ha samme kvalitetsmålestokk på økologiske produkter som i Europa.
I Wiltshire driver Helen Browning familiegården Eastbrook, som hun vokste opp på. Driften på de 6000 målene er mangfoldig, med både melkekyr, sauer, korn, frukt og grønnsaker, men den økologiske gården er mest kjent for sitt svinekjøtt. Siden 2010 har Helen også vært sjef for Soil Association, som kvalitetsstempler ca. 80 % av all britisk økologisk mat. Denne høsten er hun
Gå til mediet- JEG TROR EN HARD BREXIT i første omgang ville gi et kraftig slag til mange bedrifter, sier den økologiske bonden Helen Browning. - Og for jordbrukere som driver økologisk ville det bli ekstra komplisert, fordi Storbritannia forsøker å ha samme kvalitetsmålestokk på økologiske produkter som i Europa.
I Wiltshire driver Helen Browning familiegården Eastbrook, som hun vokste opp på. Driften på de 6000 målene er mangfoldig, med både melkekyr, sauer, korn, frukt og grønnsaker, men den økologiske gården er mest kjent for sitt svinekjøtt. Siden 2010 har Helen også vært sjef for Soil Association, som kvalitetsstempler ca. 80 % av all britisk økologisk mat. Denne høsten er hun