AddToAny

Bibliotekene - folkets palass

Bibliotekene - folkets palass
Leipzig 19. mars 2019) Jeg tenker at bibliotekene er folkets palass.
Men hvert enkelt bibliotek er forskjellig, og vi må ta hensyn til byen eller universitetets historie og profil, mente Francine Houben som er en nederlandsk arkitekt som har spesialisert seg på bibliotek. På hennes CV står det nye folkebiblioteket i Birmingham, Martin Luther King-biblioteket i Washington, Delft tekniske universitetsbibliotek og biblioteket i Tilburg.

Det var et absolutt høydepunkt på Den tyske bibliotekskongressen når Houben presenterte sine bibliotek og sine tanker om bibliotek. Birmingham bibliotek var et nybygg som ble åpnet av Niobels fredspris-vinner Malala i 2013. Det et er et eventyr av et bibliotek der både kjeller og tak er tatt i bruk. Bibliotek skal ha fokus på mennesker, mener Houben, bøkene og teknologien er der for menneskenes skyld. I Washington fikk hun oppdraget med å bygge om Martin Luther King-biblioteket som var tegnet av den kjente nederlandske bauhaus-arkitekten Mies van der Rohe. - Det var en katastrofe av et bibliotek, mente Houben. Bøkene sto i militært oppstilte hyller, plassene mellom hyllene ble okkupert av husløse som hver dag sto i kø utenfor når biblioteket åpnet. Innsyn til biblioteket var dekket av en mur rundt bygget. Hennes ombygging kalte hun likevel en hyllest til Mies og Martin. Muren ble revet, fasaden mot byen åpnet, på taket kom det en hage. - Hva er et bibliotek uten hage, spurte hun retorisk. Mid Manhattan Library fikk også hage og restaurant på taket, bøkene ble satt i en fløy av bygget og resten ble åpnet for menneskene. I Tillburg skulle hun innrede et bibliotek i et tidligere verksted for lokomotiver. Bygget har beholdt sitt industrielle særpreg med store stålkonstruksjoner. Tre store bord står på skinner på tog-understell, du kan skyve de tunge bordene med en finger, fortalte Houben. Du kan se intervju med Houben på Youtube: https://youtu.be/4R3rsSL2enI Når skal hun lage sitt første norske bibliotek i Düsseldorf

Fra lager til bibliotek i Düsseldorf

Det ble også presentert andre bibliotek. En rekke tyske byer har fått nye bibliotek og universitet

Les mer

Flere saker fra Bok og bibliotek

Årets høydepunkt for alle som jobber med kunnskapsorganisering løp av stapelen på Oslomet den 23. og 24. mai. I år var sannhetens time for alvor kommet til Korg-dagene da sannheten var det overordnede tema for årets konferanse. Bildet: Lars Fr.
Bok og bibliotek 16.09.2019
At bøker påvirker oss følelsesmessig og intellektuelt, vet vi. Men bøker er også en del av samfunnets intellektuelle infrastruktur, og kan bidra til samfunnsmessige omveltninger.
Bok og bibliotek 15.09.2019
«Kva for folkebibliotek var i 2018 anten initiativtakarar eller deltakarar i lokale eller regionale litteraturfestivalar?» spurte Anders Ericson på Biblioteknorge i sommer.
Bok og bibliotek 14.09.2019
Bibliotekene er ingen utgift, men en investering sa avtroppende IFLA-president Gloria Perez-Salmerom på avslutningsseremonien torsdag. Det var en seremoni som sprakk tidsrammene og som mange oppfattet som littselvhøytidelig.
Bok og bibliotek 30.08.2019
I går ble Oodi i Helsinki kåret til verdens beste nye folkebibliotek her på IFLA-konferansen. Så ble vi kjørt i buss ned til det nye greske nasjonalbiblioteket (bildet) som stiller sterkt i klassen for verdens beste nye fagbibliotek!
Bok og bibliotek 29.08.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt