AddToAny

- Bedre balanse i dialogen i dag

- Bedre balanse i dialogen i dag
Som leder av utenrikskomiteen kritiserte Ine Eriksen Søreide Etiopias menneskerettighetsbrudd og den rødgrønne regjeringens planer om å øke bistanden til landet.
Nå er hun selv utenriksminister, og må konstatere at Etiopia-bistanden har økt også under H/Frp-regjeringen.

Det er bedre balanse i dialogen med landet i dag, der menneskerettigheter har en større plass, mener Eriksen Søreide i dag.

- I et intervju vi hadde med deg for fem år siden, mens du var leder av utenrikskomiteen, kritiserte du den rødgrønne regjeringen for opptrappingen av bistanden til Etiopia. Du ville ha strengere krav til bistand. Står du for det samme i dag?

- Ja, det gjør jeg. Det er ikke noen motsetning i dette og den politikken vi har ført de siste årene. Tilnærmingen til Etiopia har endret seg under den perioden Børge Brende har styrt Utenriksdepartementet, og det er en linje jeg vil videreføre. Vi skal ha en mye tydeligere politisk dialog med landet, der de betydelige utfordringene på menneskerettighetssiden også inngår. Det er en helt grunnleggende del av dialogen.

- Var for ensidig

Høyres nye utenriksminister viser til at hun forut for intervjuet i 2012 hadde rettet en interpellasjon om Etiopia til utviklingsminister Erik Solheim.

- Hovedkritikken fra vår side var at Solheim var veldig ensidig i sin tilnærming til dette. Han var opptatt av at Etiopia hadde vært igjennom en periode med sterk økonomisk vekst, og at det var det som var viktigst, viktigere enn å fokusere på menneskerettigheter. Hvis man hørte på debatten og innleggene den gang, kunne det virke som om mat på bordet var viktigere enn politiske rettigheter. Jeg mener det er en slutning man ikke kan gjøre. Det er ikke et enten-eller, og man må kunne stille tydelige politiske krav.

Samtidig som Solheim har forlatt norsk debatt til fordel for en toppjobb i FN, er det andre som stiller spørsmål ved rådende norsk Etiopia-politikk. Forskeren og Etiopia-kjenneren Kjetil Tronvoll etterlyser mer pragmatisme og en «ærligere» norsk retorikk og politikk.

«Hva er vårt perspektiv for forandring i et land som Rwanda eller Etiopia? Disse landene sier at de trenger en sterk utøvende regjeringsmakt i den fasen landet er i nå, for over tid å kunne nå et visst utviklingsnivå. Først da sier de at de

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Et år etter at Taliban rykket inn i Kabul, preger nød og usikkerhet livene til millioner av afghanere.
Bistandsaktuelt 14.08.2022
Bergh har mange års erfaring innen internasjonalt arbeid.
Bistandsaktuelt 12.08.2022
Det har vært store demonstrasjoner mot det som anses som et angrep på Brasils demokrati av president Jair Bolsonaro.
Bistandsaktuelt 12.08.2022
- Dette må sette i gang alarmklokkene.
Bistandsaktuelt 12.08.2022
Begynn med noe du synes er gøy. Og husk at du ikke trenger å kunne alt før du begynner. Det er noen av Ida Strømsøs råd til deg som vil inn bistandsbransjen. 27-åringen har nettopp begynt som seniorrådgiver i Redd Barna.
Bistandsaktuelt 12.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt