Bjørn Inge Skar Neset (20) håper på mange år i yrket som kjøttskjærer. På Nortura Gol foregår et stort stykke arbeid med kjøtt, men det gjøres også mye for å holde folk friske.
Gratulasjonene sitter løst på fabrikkgulvet. Bjørn Inge Skar Neset's fagbrev er bare noen dager gammelt.
- Jeg bestemte meg allerede i 9. klasse for at jeg skulle bli kjøttskjærer. Da var det noen herfra som var på yrkesmessa og snakket om yrket, forteller Skar Neset. Han jobber samtidig som han snakker. De jobber på akkord.
Han stopper ikke opp før noen roper:
- 10 minutter gym, folkens! Kjøttskjærerne, den yngre Skar Neset inkludert, samles i små grupper på ledige gulvplasser. Praten går lett, mens de tøyer på håndledd, skuldre, rygg og bein. Gym'en er ikke obligatorisk, men hvis du ikke deltar så må du jobb. De fleste velger gym.
- Dette er bra. Det hjelper mot belastningsskader, sier Odd Jensen. Han har vært her i 33 år.
- Det kjennes på kroppen. Opp igjennom årene har jeg vel hatt vondt over alt. Noen sykemeldinger har det også blitt, sier han.
50 år på jobben
Odd Jensen er snart 60, men sammenlignet med de eldste som fortsatt står i jobb her, så er han, ja kanskje ikke akkurat ung, men faktisk langt fra den eldste. Gjennomsnittsalderen på de ansatte er 43