AddToAny

Arrogant religionskritikk oppnår ingenting

Den arrogante religionskritikken oppnår ingenting
Litt for ofte blir emosjonelle utbrudd fra ateister gjemt bak en rasjonell glorie. Dermed får vi en religionskritikk som mangler tyngde og mening.
Kronikk av Pål Omar Lervåg, masterstudent i retorikk ved UiO.

Enkelte selverklærte religionskritikere i Norge har blindsoner de bør arbeide med. Spesielt de som erklærer seg selv å være rasjonelle i kraft av at de er ateister eller sekulære.

Falsk motsetning mellom ateister og teister

Jeg anser meg selv som en agnostisk ateist, men det gjør ikke alt jeg sier automatisk rasjonelt eller umiddelbart gjennomtenkt. Å være ateist er ikke synonymt med å være rasjonell, og det er heller ikke noe samsvar mellom å være teist og irrasjonell.

Dessverre har den polariserte diskursen om religion og livssyn en tendens til å bli oppslukt av denne falske motsetningen.

Hvis man skal påta seg rollen som rasjonell, eller hvilket ord man enn bruker for å beskrive evnen til å komme fram til vettuge slutninger, handler det ikke om hvor på skalaen mellom teist og ateist man plasserer seg. Det handler derimot om hvordan man kommer fram til slutninger, og hvorvidt man er i stand og villig til å kritisk evaluer relasjonen mellom påstander og grunnene man gir for disse.

Les mer

Flere saker fra Religioner.no

Flere spør: Er yoga i skolen nøytralt eller religiøst? Bjørn Are Davidsen fra Fagsjekk svarer.
Religioner.no 23.11.2020
Human-Etisk Forbund har passert 100 000 medlemmer og er (fortsatt) verdens største livssynshumanistiske organisasjon.
Religioner.no 10.11.2020
Hvorfor er karikaturer av Muhammed så krenkende for muslimer? Svaret er at de oppleves som et angrep på muslimers selvobjekt, skriver Shahram Shaygani og Farhan Shah.
Religioner.no 03.11.2020
Bruk og publisering av Muhammed-karikaturene i religionskritisk- eller undervisningssammenheng er godt innenfor ytringsfriheten, men som provokasjon ligner det mobbing.
Religioner.no 02.11.2020
Filmen The Trump Prophecy vises denne måneden på kinoer i USA. Kan den bidra til å gi Donald Trump fire nye år i Det hvite hus?
Religioner.no 08.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt