AddToAny

Arbeidssøkers marked

Arbeidssøkers marked
Arbeidsmarkedet er i ferd med å bli søkernes marked. Prisen for den som er kvalifisert til en jobb, stiger i takt med oppgangen etter gjenåpningen. Eika-økonom Jan Ludvig Andreassen ønsker en kraftig lønnsvekst velkommen, ikke minst på vegne av de lavtlønte.
Andreassen er sjeføkonom i Eika Gruppen, med hovedansvar for overvåking av makroøkonomi i inn- og utland. Han har arbeidet med makroøkonomiske analyser blant annet i DnB, Alfred Berg Kapitalforvaltning og Norges Bank. Han figurerer ofte i artikler der såkalte makroøkonomer blir intervjuet. Kanskje har du sett de karakteristiske, lyse krøllene hans i avisa.

Ønsker kraftig lønnshopp
Et stykke ut i intervjuet forteller Andreassen at han nylig var på middag med en milliardær.
- Det var et spesialarrangement. En samling av milliardærer. En av dem ville ha meg med på at det var fryktelig at det var så vanskelig å få tak i folk. Det ble jo ikke gjort rent, sykehusene manglet folk, og så videre, sier han.

Da Andreassen i stedet, ifølge hans egen fortelling, sa at «så fint, da blir endelig betalingen bedre for slike viktige jobber», var milliardærens reaksjon at Andreassen måtte være en riktig dårlig økonom. - Jeg smelte tilbake og ba ham tenke på at de folkene får ufattelig dårlig betalt for å gjøre livsviktig arbeid for oss andre, fordi vi har så mye arbeidsinnvandring, og at vi skal være glade hvis de endelig kan få bedre betalt, sier han.

Selv om årets lønnsoppgjør hadde en ramme på 2,7 prosent, mener han at mange i norsk næringsliv ikke fikk stort mer enn 2 prosent. Ikke minst derfor ønsker han et kraftig lønnshopp velkommen.
- Det er ikke urovekkende om de får en korreksjon i årene som kommer. Derfor tror jeg at et par oppgjør nå med 3,5-4 prosent, med en klar sosial profil, hadde vært veldig bra, slår han

Flere saker fra Parat Stat

Det er en stor ære å bli valgt til leder for Norges beste arbeidstakerorganisasjon, men jeg er også bevisst mitt ansvar når jeg nå trer inn i vervet. Jeg ser fram til et tett og nært samarbeid med nestleder, generalsekretær, hovedstyret, tillitsvalgte og ansatte.
Parat Stat 24.11.2021
1. januar skal koronatiltakene avvikles, men krisen er ikke over for 60 000 langtidsledige og 20 000 permitterte. - Den viktigste oppgaven nå er å sørge for at de kommer seg i jobb. Vi er samtidig fornøyde med at regjeringen foreslår en varig styrking av NAV på 175 millioner kroner, sier YS-leder Erik Kollerud.
Parat Stat 24.11.2021
Parat deltok i oktober på en todagers konferanse i Brussel, i regi av Kvinnekomiteen i Den europeiske transportføderasjonen (ETF). Der ble blant annet voldssituasjonen for kvinnelige transportarbeidere i Europa diskutert.
Parat Stat 24.11.2021
Siden mars 2020 har hjemmekontor vært et velkjent fenomen for mange norske arbeidstakere. Før pandemien førte til at folk jobbet fra kjøkkenbordet, sofaen eller kanskje til og med sengekanten, var derimot hjemmekontor så å si ikke-eksisterende for arbeidstakere i offentlig sektor. Hva kan statlig ansatte nå forvente med hensyn til hjemmekontor etter pandemien?
Parat Stat 24.11.2021
Merete Kjeldsberg er ansatt som ny rådgiver på Parats regionkontor i Trondheim. Hun starter 1. februar 2022. Hun kommer fra bedriften Autronica Fire and Security.
Parat Stat 24.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt