AddToAny

Arbeiderpartiet får en kilevink i Kim Helsvigs nye historiebok om Arbeidsmandsforbundet

Det er gitt ut tre historiebøker om Norsk Arbeidsmandsforbund tidligere. Først kom tobindsverket «Norsk Arbeidsmandsforbund gjennom 60 år, 1895 til 1955». 30 år senere, til 90-årsjubileet, kom «Norsk Arbeidsmandsforbund 1895 - 1985».
Og nå kommer den fjerde boka: «Norsk Arbeidsmandsforbund 1980 - 2020. Makt og motstand i hyperkapitalismens tid».

Det er historiker Kim Helsvig som har skrevet boka på oppdrag fra Arbeidsmandsforbundet. Han har gjort et dypdykk i kildene.

- Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek har et enormt arkiv. Jeg har blant annet gått gjennom saksarkiver, årsberetninger, møteprotokoller, offentlige dokumenter og utredninger, avisarkiver og alle utgaver av Arbeidsmanden. Og så har jeg besøkt et par avdelinger og intervjuet rundt 20 personer, forteller Helsvig.

Hyperkapitalismens tid

- Boka heter «Norsk Arbeidsmandsforbund 1980 - 2020. Makt og motstand i hyperkapitalismens tid». Hva er egentlig hyperkapitalisme?

- Begrepet stammer fra Thomas Pikettys bok «Kapital og ideologi» som kom ut i 2019. Han går gjennom den økonomiske verdenshistorien fra middelalder og fremover, og viser hvordan forskjellige samfunnssystemer har legitimert store forskjeller i samfunnet.

Helsvig forteller at Piketty kaller perioden fra 1980 og fram til i dag for hyperkapitalismens tidsalder. En tidsalder med frislipp av finansmarkeder, og der noen få har samlet seg enorme formuer.

- Den rikeste prosenten har tilegnet seg ekstremt mye av den store rikdomsveksten som har vært. Den andre vinneren er arbeiderklassen i den tredje verden. Den har gått fra helt grusomme forhold til bedre forhold, det vil si at de ekstremt fattige har fått noe mer. Men de store taperne er de ufaglærte og industriarbeiderne i den vestlige verden. Mange har mistet jobben og blitt politisk forlatt.

Helsvig leste boka til Piketty da han nesten var ferdig med manuskriptet til forbundets historiebok.

- Det Piketty skrev om utviklingen internasjonalt - med privatisering og nedbygging av velferdsstaten, som skjedde hånd i hånd med at de sosialdemokratiske partiene ble det man spissformulert kan kalle akademiske folkepartier for utdanningsgruppene, det var så påfallende likt tendensene jeg hadde sett under arbeidet med min bok. Hvordan NAF gikk hånd i hånd med Ap på 1970-tallet, men fikk seg slag etter slag på 1980- og 1990-tallet. Det var som å sette en nøkkel i en lås, og den passet.

Fra makt til avmakt

Å skulle gjenfortelle en 400 siders bok i et intervju er ingen enkel oppgave. Helsvig starter med en gjennomgang av de lange linjene.

- Slutten av 1960-tallet og 1970-tallet var Arbeidsmandsforbundets tiår. Det var sosialdemokrati, arbeiderpartiregjeringer og en rekke goder, som arbeidsmiljøloven, sykelønnsordninger og kortere arbeidstid, ble innført.

Men så kom 1980-tallet. Det store skillet. Valgene av Margaret Thatcher som statsminister i England i 1979 og Ronald Reagan som president i USA i 1980 var starten på en periode med privatisering og markedsorientering. I Norge ble Kåre Willoch fra Høyre statsminister i 1981, i en regjering sam

Les mer

Flere saker fra Arbeidsmanden

Steinstøv utgjør en av de største helserisikoene for byggeog anleggsarbeidere. Nå står det eneste faget der det blir undervist i tematikken i fare for å bli lagt ned.
Arbeidsmanden 23.03.2024
LO krevde en sliterordning for dem som ikke klarer å jobbe til normal-aldersgrensa, for å stille seg bak pensjonsforliket.
Arbeidsmanden 23.03.2024
Boligrenta til LOfavør kan og må bli bedre. En medlemsmasse på over 1 million medlemmer er en stor styrke som burde gi bedre rentefordeler.
Arbeidsmanden 23.03.2024
800 flyplassvektere kan bli erstattet av servicemedarbeidere uten relevant utdanning hvis loven endres. Arbeidsmandsforbundet frykter for sikkerheten.
Arbeidsmanden 23.03.2024
På Ofotbanen fraktes blant annet malm fra Kiruna i Sverige til havna i Narvik. To ganger i løpet av kort tid har toget sporet av, og transporten stoppet opp i flere måneder.
Arbeidsmanden 23.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt