AddToAny

Afghanistan: Slik ble Norges milliardbistand brukt

Afghanistan: Slik ble Norges milliardbistand brukt
Etter 20 år med massiv internasjonal bistand og militær støtte til myndighetene, tok Taliban tilbake makten i Afghanistan. Det er oppnådd store framskritt som følge av den internasjonale støtten, særlig innen helse og utdanning. Samtidig har mye forsvunnet i korrupsjon, og Afghanistan er i dag et av verdens mest bistandsavhengige land.
5 %
Helse. 6 %
Utdanning. 0,3 % Miljø og energi.

2 % Produksjonssektoren og handel.

5 % Kostnader og uspesifisert.

11,4 milliarder kr.
Forsvarets merutgifter knyttet til Norges styrkebidrag til Afghanistan 2002 - 2020, inkluderer ikke forsvarets faste kostnader, som f,eks. lønninger.

12,6 milliarder kr.
Norsk bistand til Afghanistan 2001 - 2020.
(I tillegg var omlag 650 millioner kroner satt av til Afghanistan på bistandsbudsjettet for 2021, men det er foreløpig uklart hvordan og hvor mye denne vil bli brukt.) Til sammenligning: Det internasjonale samfunnet har til sammen brukt 65 milliarder dollar. (Tilsvarende om lag 565 mrd. kroner) på bistand til Afghanistan siden 2001.
KILDER: NORAD/UD, FORSVARSDEPARTEMENTETholde presset oppe. - Det er viktig at det internasjonale samfunnet har kontrollmekanismer når det gir hjelp og bistand. Man må samarbeide med Taliban, men også holde et våkent øye med utviklingen. Jeg mener at FN bør opprette en felles observatørkomité som gir råd til Taliban og følger med på hva de gjør. Det bør også opprettes et eget fond som støtter afghanske organisasjoner som jobber for kvinners rettigheter, sier Afghani.
Hun understreker at det internasjonale samfunnet og hjelpeorganisasjonene i større grad bør lytte til afghanerne.
- Det er viktig at det internasjonale samfunnet ikke gjør de samme feilene igjen. Mange utenlandske organisasjoner kom til Afghanistan med sine egne løsninger og en egen agenda som de forsøkte å presse på folk. Det virket ikke. Det er afghanerne som har løsningen på problemene i Afghanistan , sier hun.

20 år med framskritt
Tross krigen og at enormt mange afghanere lever i dyp fattigdom; Afghanistan har hatt positiv utvikling på en rekke områder de siste 20 årene. Inntekt per innbygger har doblet seg, forventet levealder har økt med ni år - til 64. Barn sitter flere år på skolebenken og antall innskrevne elever har tidoblet seg. Ved årtusenskiftet gikk om lag 800 000 elever på skole i Afghanistan. I dag er det tallet åtte millioner, ifølge FNs utviklingsprogram. Og den virkelig «nyheten» er at tre av de åtte millioner skolebarna er jenter. Dét var utenkelig da Taliban sist hadde makten - og nå brer det seg ny usikkerhet om bevegelsens skolepolitikk.
Få nordmenn har fulgt Afghanistan tettere enn den tidligere topp-diplomaten Kai Eide. Det er spesielt tre utviklingstrekk han vil peke på.
- Utdanning
Gå til mediet

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Christine Schraner Burgener, FNs spesialutsending til Myanmar, frykter at militærkuppet tidligere i år er i ferd med å sende landet ut i en væpnet konflikt.
Bistandsaktuelt 22.10.2021
Pakistanske Taliban er svært oppmuntret av utviklingen i Afghanistan. Også andre religiøse krefter i Pakistan surfer på Talibans seier i nabolandet.
Bistandsaktuelt 22.10.2021
Bakoro var bare 17 år da hun måtte slutte på skolen for å gifte seg. Det hjalp ikke at moren protesterte. Bakoros håp om å bli lege ble knust. Årets TV-aksjon på NRK1 går til å beskytte jenter mot å bli giftet bort mot sin vilje.
Bistandsaktuelt 22.10.2021
UTSYN: EU vil innføre toll basert på CO2-utslipp. USA kan bli med, men mellominntektslandene protesterer kraftig, skriver Jan Arild Snoen.
Bistandsaktuelt 22.10.2021
- Det er et paradoks at kvinnene i Haiti bestemmer over økonomien. Hvordan kan et samfunn ha så sterke kvinner, og så får de ikke politisk makt? Den haitiske forfatteren, Yanick Lahens, mener kvinnene representerer håpet.
Bistandsaktuelt 22.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt