AddToAny

50 dagers kamp for å få frigitt LGBTI-ungdom

50 dagers kamp for å få frigitt LGBTI-ungdom
I slutten av mars ble 20 ugandiske LGBTI-ungdommer dømt og fengslet for å brudd på presidentens korona-restriksjoner.
De visste ikke at på utsiden kjempet menneskerettsadvokater for å finne en vei ut gjennom den lange byråkratiske labyrinten som pandemien har skapt. Men de kunne ikke beskyttes mot tortur.

29.mars 2020, byen Kyengera: Det er tidlig morgen og Shidie Hamdan (navn endret) er i gang med å rydde og lage mat på et herberge for hjemløse utenfor Kampala. Her bor han sammen med et 20-tall andre ungdommer som er blitt kastet ut fra sine hjem på grunn av seksuell legning.

I titiden på formiddagen får den fredelige morgenen en brå slutt da ordføreren for bystyret i Nsangi, Hajji Abdul Kiyimba, stormer inn i huset sammen med folk fra forsvaret.

- Hva gjør dere så mange her inne, og hvorfor er det bare menn her!? spør ordføreren, og beordrer alle å sette seg på marken. Ifølge en fra stedet beordrer han beboerne om å se inn i videokameraet mens han stiller spørsmål om hvem de har sex med. Da han ikke får noe svar begynner han å slå de sittende med en lang pinne.

Representanter fra myndighetene er også på plass og forklarer formålet med aksjonen:

- Det går rykter om at det er homoseksuelle i området og vi spør oss hva vi skal gjøre med det. Vi har sagt til folk at vi skal agere raskt, sier Vincent Nyanzi, informasjonsmedarbeider fra myndighetenes kontor i Nsangi.

Hamdan og de andre blir bundet sammen i et langt rep og tatt med ut på gaten der folk står samlet og skriker homofobiske slagord. De blir tvunget til å gå til politistasjonen der de blir fratatt sine personlige eiendeler og nektet advokathjelp. Dagen etter blir tre av de arresterte løslatt (av blant annet medisinske årsaker. red. anm.) og etter enda en natt går ferden for de andre til rettslokalet i Nsangi.

Ungdommene blir plassert på et åpnet lastebilflak og kjørt til rettslokalet. De får beskjed om å bli sittende bak på lastebilen og vente på dommen. Den kommer som en total overraskelse. De blir ikke siktet for brudd mot Ugandas strikte anti-homofililov, men for å ikke ha fulgt presidentens korona-direktiver om sosial distansering.

- De ble ikke arrestert fordi de er gay. Det var folk i området som så at de brøt mot presidentens korona-direktiver og politiet var nødt til å handle etter loven. De var flere enn ti personer sammen, de var 23 der inne, sier Patrick Onyango, talsperson for politiet i Kampala, ifølge en rekke nyhetskilder, deriblant Reuters.

I et forsøk på å stoppe spredningen av koronaviruset har ugandiske myndigheter forbudt samlinger på mer enn fem personer. Samtidig oppfordrer presidenten folk til å holde seg hjemme, noe ungdommene gjorde dagen de ble arrestert.

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

KOMMENTAR: Norske ambassader i utviklingsland har mandat til å fremme næringslivssamarbeid og lokke norske firmaer til å satse på kunnskapsoverføring og jobbskaping.
Bistandsaktuelt 18.06.2021
Over 82 millioner mennesker var ved årsskiftet på flukt fra krig, vold og forfølgelse, og nok en dyster rekord ble dermed satt.
Bistandsaktuelt 18.06.2021
MENINGER: Mens vi her i Norge opplever stadig færre restriksjoner og flere får både én og to vaksinedoser, er situasjonen diametralt motsatt i andre deler av verden. De fattigste landene er på et bristepunkt i kampen mot spredning av koronaviruset. Derfor må Norge og andre vestlige land dele vaksinene - og det må skje nå, skriver Torben Bjørke Henriksen i Røde Kors.
Bistandsaktuelt 18.06.2021
Norge tar tetplassen internasjonalt med ny lov om næringsliv og respekt for menneskerettigheter. Amnesty stilte med kake og musikk foran Stortinget da loven ble vedtatt. En rekke andre organisasjoner roser vedtaket. Av Asle Olav Rønning
Bistandsaktuelt 18.06.2021
Bistandsaktuelt 18.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt