AddToAny

34 av 104 ordførere uten politikontor, ønsker at det opprettes tjenestested hos dem

I 2022 skal den nye regjeringen starte arbeidet med å etablere 20 nye tjenestesteder for politiet. Vi har luftet interessen hos fagforeningen og landets ordførere.
Over 120 av politiets tjenestesteder - for det aller meste mindre lensmannskontorer - forsvant som en konsekvens av politireformen i 2016. Fem år senere har de sterkeste ramaskrikene stilnet, mens den nye organiseringen i stor grad har fått satt seg.

Med en ny regjering ved roret, har kursen nå blitt justert. I ett av de mer konkrete punktene i Hurdalsplattformen understrekes det at regjeringen vil:

«Opprette polititenestestader i dialog med kommunane og politidistrikta på stader der det er eit lokalt ønske om det, og geografiske faktorar eller kriminalitetsbildet tilseier at det bør opprettast. Det skal opprettast 20 nye tenestestader, og arbeidet skal starte i 2022.»

Politiforum har stilt alle landets ordførere spørsmål om de kan tenke seg et nytt tjenestested i sin kommune. Nesten 64 prosent av ordførerne - 225 av 354 - har svart. 104 av disse styrer kommuner uten tjenestested i dag, og 34 av dem ønsker at regjeringen velger å opprette et tjenestested i deres kommune.

En av dem er ordfører Arne Fossmo (Ap) i Ringebu kommune i Gudbrandsdalen.

- Vi er en turistdestinasjon som firedobler antall innbyggere i nesten 100 dager i året. Ringebu er snart like store som Lillehammer i store deler av året. Det tar for lang tid før politiet kan komme raskt nok ved behov slik det er i dag, sier Fossmo til Politiforum.

- Ressursene svekkes

Ringebu ligger i Innlandet politidistrikt, og det nærmeste tjenestestedet er Vinstra politistasjon, drøyt to mil nordvest i Gudbrandsdalen. Ytterligere tre mil lenger nord ligger Otta politistasjon.

- Jeg vil ikke skape en ny lokaliseringsdebatt om kontoret på Vinstra, men det er ingen tvil om at avstanden til Otta er svært tett. Vi registrerer at resursene ved kontoret på Vinstra stadig svekkes. Vi var lovet bedre polititjeneste når de slo sammen politiressursene fra flere tjenestesteder, men det vi ser er det motsatte. Resultatet er en dårligere vakt og beredskap fra politiet, i tillegg til at pass og andre tjenester er lengre unna. Dette er en distriktsfiendtlig politikk, og derfor ønsker vi å få tilbake et polititjenestested på Ringebu, eller at kontoret på Vinstra blir styrket, forklarer Fossmo.

Han er en av totalt 15 Arbeiderparti-ordførere som ønsker seg et nytt tjenestested. 13 ordførere fra regjeringspartner Senterpartiet ønsker det samme for sine kommuner, i tillegg til tre ordførere som representerer lokale lister og en hver fra SV, Venstre og Høyre.

Ordfører Bjørn Magne Pedersen i Gildeskål kommune er den enslige Høyre-ordføreren av dem.

- Jeg m�

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Vi vil hevde at tiden for en totalberedskapskommisjon er overmoden. Den bør få et bredt mandat som ser på både dagens og morgendagens trusselbilder.
Politiforum 21.01.2022
En ny totalberedskapskommisjon skal se på hvordan de samlede beredskapsressursene kan benyttes best mulig.
Politiforum 21.01.2022
Et tankesett hvor det å få hver enkelt ansatt til å føle seg verdsatt for alt hva en er, ikke bare ens produksjonsevne, vil resultere i fornøyde, dyktige og arbeidsomme medarbeidere.
Politiforum 21.01.2022
Ola Kaldager mener at hvis loven gir mulighet til å gi ut en liste med fullt navn på ansatte i politiet, må loven endres.
Politiforum 20.01.2022
Inndragning av utbytte er et viktig kriminalpolitisk tiltak mot profittmotivert kriminalitet. Inndragningsprosessen omfatter flere ulike ledd. For at inndragningen skal være effektiv er det viktig at hele kjeden fungerer optimalt.
Politiforum 18.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt