AddToAny

Øst-Afrika: På en humpete vei mot demokrati

Øst-Afrika: På en humpete vei mot demokrati
UTSYN: Den fastlåste politiske situasjonen i Kenya, og kjeklingen i Uganda, er ikke uttrykk for at landene har forlatt demokratiets vei. Det er bare det at den lange veien har så mange humper og hull. - Idi Amin?
Joda, visst drepte han folk, men det gjorde jo de andre også, og nå, hva har vi nå? sier min ugandiske journalistkollega.

Det er ikke helt uvanlig å møte på en slags nostalgi for tidligere tider blant kontinentets kronikører og kommentatorer. Men det er absolutt første gang jeg har hørt denne tilsynelatende nostalgien bli rettet mot Ugandas mest beryktede diktator, mannen som ville bli konge av Skottland. Han som ble beskyldt for å spise sine motstandere og som holdes ansvarlig for å ha drept rundt en halv million av sine egne undersåtter.

Ved siden av meg hevet en sørsudansk kollega forsiktig på øyenbrynene og grep etter en flaske Tusker, kenyansk øl.

Kommentaren innledningsvis handlet selvsagt ikke om nostalgi for Amin. Den viste seg primært å handle om mannen som avsatte Amins etterfølger Milton Obote: nåværende president i Uganda, Yoweri Museveni. Han har nå rukket å bli en av kontinentets lengst-sittende presidenter. I fjor vant han nok et valg, tredve år etter at han kom til makta.

Misfornøyd med Museveni

Den ugandiske journalisten rett overfor meg kom nå med en tirade om Musevenis meritter. Ugandas president var ingen frihetskjemper, han var ikke det fnugg bedre enn sine forgjengere. Alt dette med at Amin var så gal var dels propaganda satt sammen av Musevenis gjeng, for å få ham til å se bedre ut. Og hvor hadde dette ført oss?

Vi var på en workshop for journalister i Nairobi, Kenya. Vi hadde alt brukt noen dager på å diskutere hvordan journalister skulle utøve den retten de hadde til offentlig informasjon. I samtalene kom se

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Mer enn to av tre familier på Sri Lanka har ikke nok mat, viser en undersøkelse fra Redd Barna. Organisasjonen advarer mot en humanitær katastrofe.
Bistandsaktuelt 06.07.2022
De varme periodene blir stadig varmere og mer intense. De vil også komme oftere som følge av klimaendringer, slår forskere fra universitetene Oxford, Imperial og Victoria fast.
Bistandsaktuelt 06.07.2022
Uganda er et av verdens farligste land å være LHBTIQ-person i. Kampen for frihet koster mange liv, men Ugandas aktivister gir seg ikke. Denne uken ble historiens største pride-festival i landet arrangert.
Bistandsaktuelt 06.07.2022
ANMELDELSE: Det begynte på den vesle øya São Tomé utanfor kysten av Afrika på slutten av 1400-talet og tok ikkje slutt før nesten fire hundre år seinare i Sørstatane i USA.
Bistandsaktuelt 06.07.2022
I det kriserammede Mali har økonomiske sanksjoner fra den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS rammet hardt det siste halvåret. Men nå øyner Malis innbyggere håp etter at sanksjonene ble løftet søndag kveld.
Bistandsaktuelt 05.07.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt