AddToAny

Én av tre får nei til skrivetolk

Knapt 62 prosent av de hørselshemmede som bestiller skrivetolk får som bestilt. Resten må klare seg uten tolk, eller avtaler og møter må flyttes eller droppes.
- Nav opplever at stadig flere bestiller skrivetolk. Det er bra at flere har oppdaget tjenesten, slik at flere med hørselshemming kan øke sin deltakelse i samfunnet. Økt etterspørsel gjør at vi ikke greier å skaffe tolk til alle oppdrag, noe flere brukere har erfart. Det er vi ikke fornøyde med, sier seniorrådgiver Kristin Horn i styringsenheten for Nav Hjelpemidler og tilrettelegging.
Hun opplyser at dekningsgraden av tolk varierer fra måned til måned, men at den har sunket i løpet av året. Dette er også det klare inntrykket HLF sitter igjen med ut fra tilbakemeldinger fra medlemmer, tillitsvalgte og egne ansatte.
Ikke fornøyd
- Så langt i år har Nav tatt imot i overkant av 5600 bestillinger på landsbasis. Av disse har Nav tolket 3450. De øvrige oppdragene er enten blitt avlyst eller har stått udekket, sier Horn.
Dette gir en dekningsgrad på knapt 62 prosent og innebærer at hvert tredje bestilte oppdrag ikke er blitt innvilget, eller gjennomført, i løpet av årets tre første kvartaler.

Geografiske forskjeller
Det er geografiske forskjeller på tilgang til skrivetolker i Norge. Noen steder er det også flere aktive skrivetolkbrukere enn andre steder, ifølge Horn.
Området med størst rift om skrivetolkene er ikke overraskende landets mest folkerike region Oslo og Akershus. Rundt ni prosent av alle tolkeoppdrag som bestilles gjelder skrivetolking. (Se egen faktasak om tolkemetoder).
Mali Brevik er én av 13 ansatte ved Tolketjenesten i Oslo og Akershus. Hun er tegnspråktolk med skrivetolkkompetanse og er dessuten koordinator for skrivetolker som jobber frilans. Tjenesten hadde ved sist opptelling i alt 205 frilanstolker på listen. Hvor mange av dem som er disponible for oppdrag fins det imidlertid ingen eksakt oversikt over.
- Vi prøver å møte behovet for skrivet
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

Deltakelse og inkludering for yrkesaktive personer med nedsatt hørsel er tema for den årlige HLF Briskebykonferansen som arrangeres i Oslo 24. og 25. oktober.
Din Hørsel 18.10.2019
Én av tre tolkebrukere har ikke fått den hjelpen de har behov for og har rett til så langt i år, viser tall fra Nav. Det er nedslående og ikke akseptabelt.
Din Hørsel 18.10.2019
HLFs omfattende kursvirksomhet i full gang igjen.
Din Hørsel 18.10.2019
- Dette nærmer seg en skandale. Hvor lenge skal denne unntakstilstanden vare? Seniorrådgiver Marte Oppedal Vale i HLF er frustrert og oppgitt etter hyppige avslag på skrivetolk.
Din Hørsel 18.10.2019
I 2018 fikk vel 20.000 pasienter fra 75 år og eldre tildelt høreapparater i Norge. I 2015 var antallet vel 17.000 høreapparater.
Din Hørsel 18.10.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt