AddToAny

«Utilstrekkelig resultatrammeverk», svarer byråkraten

MENINGER: Vi har hvert år spurt hva det er med søknaden vår som ikke holder mål, uten å få svar, skriver styreleder i Golden Colombia Øystein Schjetne om sitt møte med bistandsbyråkratiet.
Åse Kvinnsland Kodal og Ole Michelsen har på vegne av fire små bistandsorganisasjoner i sommer løftet en interessant debatt i Bistandsaktuelt om de mindre organisasjonenes rolle i norsk bistand.

De framhever begge blant annet det problematiske i at små organisasjoner må konkurrere med de store som har profesjonelle søknadsskrivere som er i stand til å produsere søknader av langt høyere kvalitet.

Men det er nok ikke bare det som er problemet. Opp gjennom årene har jeg, som journalist, fått sett avslag på søknader som består av åpenbart vikarierende argumenter. Med tiden har jeg også fått dette bekreftet off the record fra personer på innsiden: avslag grunnet organisasjonens størrelse og behov for å redusere antall avtaler kamufleres som svakheter ved søknadene.

Avslås, men med nye argumenter

Vi har også selv hatt en tilsvarende opplevelse med et prosjekt vi har søkt støtte til flere år på rad fra Norad. Etter å ha omarbeidet søknaden med hensyn på avslagsgrunnene fra året før, blir den året etter igjen avslått - men med nye argumenter.

En innvending som imidlertid går igjen er «utilstrekkelig resultatrammeverk». Vi har så hvert år spurt hva det er med dette som ikke holder mål, uten å få svar. To ganger har vi sendt formell klage til UD og bedt om å få vite hva problemet med resultatrammeverket er, men heller ikke derfra har vi fått noe svar.

Dette vil nok for mange små organisasjoner fremstå som plausibelt, et komplisert felt de ikke har kompetanse på. Men i mitt tilfelle er dette min profesjon. Jeg er utdannet sivilingeniør og siviløkonom og har arbeidet store deler av min yrkeskarriere med å utvikle styringsverktøy for bedrifter og prosjekter. Jeg er godt kjent med hva som

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Bønder i flere landsbyer i Zimbabwe går sammen om å sette frø i banken, for å ha noe å falle tilbake på om avlingene rammes av plantesykdommer eller virkningene av klimaendringer.
Bistandsaktuelt 22.09.2021
INTERVJUET: Kai Eide - mangeårig topp-diplomat og FNs tidligere spesialutsending til Afghanistan - om hvorfor president Ashraf Ghani plutselig rømte landet,
Bistandsaktuelt 21.09.2021
Et forsøk på å kuppe makten i Sudan er slått ned i morgentimene tirsdag, ifølge regjeringen i Khartoum.
Bistandsaktuelt 21.09.2021
KRONIKK: I november 2016 ble det signert en historisk fredsavtale mellom den colombianske regjeringen og geriljagruppen FARC. Men fem år etter henger freden i en tynn tråd. Økende vold, og stor politisk, sosial og økonomisk misnøye preger landet.
Bistandsaktuelt 21.09.2021
Ernæringskrisen i Malawi er landets største utfordring. I årtier har malawiere flest, og barn spesielt, vært utsatt for ulike sykdommer som skyldes et dårlig kosthold.
Bistandsaktuelt 21.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt