AddToAny

«For de store instituttene dreier det seg om et tresifret millionbeløp»

Instituttene vil «ikke ha økonomi til å delta» i Horisont Europa, konkluderer utredning som ligger på bordet til styret i Forskningsrådet.
Norske mål for deltakelse i EUs rammeprogram Horisont Europa kan stå for fall.

Dét er advarselen i en utredning, som inneholder åtte ulike tiltak til kutt, som ligger på bordet til det nye styret i Forskningsrådet i dag, mandag 16. mai.

I utredningen vises det blant annet til at det er satt et mål om en returandel for den norske deltakelsen på 2,8 prosent. Det beregnes at dette vil kreve 655 millioner kroner årlig i stimuleringsmidler.

«Tiltak som innebærer at stimuleringsmidlene skal holdes på dagens nivå vil innebære at returmålet ikke vil nås, og at Norge dermed ikke utnytter de 25 mrd. kronene som betales i kontingent. Instituttene som deltar i Horisont Europa vil ikke få dekket sine merkostnader og dermed ikke ha økonomi til å delta,» heter det.

De beskriver store konsekvenser for de største forskningsinstituttene:

«For de store instituttene dreier det seg om et tresifret millionbeløp».

De skriver videre at «norske institusjoner vil ikke ha råd til å delta fullt ut i Horisont Europa på norske styrkeområder» og at «instituttsektoren vil tape konkurransekraft og forskere, og ikke være i stand til delta sammen med og/eller å mobilisere privat- og offentlig sektor i samme grad til konkurransene i EU».

Skisserer justering av RES-EU

«De innstrammings- og kutt-tiltakene som fremmes i denne saken vil ha betydelige og langsiktige konsekvenser for norsk forskning, og for svært mange forskningsorganisasjoner og enkeltforsker

Les mer

Flere saker fra Khrono

- Vi er sjokkert og forferdet, sier OsloMets rektor Christen Krogh etter masseskyting i Oslo natt til lørdag. Universitetene og høgskoler byen avlyser også arrangementene sine.
Khrono 25.06.2022
Stryktallene på nasjonal deleksamen i matematikk holder seg stabile, men karaktersnittet har gått litt opp. Nå skal tallene analyseres.
Khrono 25.06.2022
Onsdag ble Digital Scholarship Centre åpnet ved Universitetet i Oslo (UiO). Språkdirektør Åse Wetås undrer seg over at ikke det eksisterer bedre rutiner rundt navnevalg. Rektor Svein Stølen rister på hodet i retur.
Khrono 25.06.2022
Entreprenørskap og å skapa sin eigen jobb er noko av det masterstudentane i rytmisk musikk ved NLA Høgskolen skal læra.
Khrono 25.06.2022
Om du er «klassisk musiker», «jazzmusiker» eller spiller «vanlig musikk» (pop!) er ikke så veldig relevant, skriver Ole Fredrik Nordbye om nyopprettet masterstudium i utøvende musikk.
Khrono 25.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt