For odelsgutt Aleksander Skjerping Mo har det aldri vært noen tvil. Ta en utdannelse og reise litt ut av bygda, kunne han gjerne gjøre noen år, men at han til slutt skulle bosette seg og leve av gården i Lærdal, det har vært skrevet i stein siden han var en bitteliten gutt som fulgte etter faren i fjøset og på jordene. Familiens og gårdens historie er lang. Helt siden 1600-tallet har kvinner og menn i Aleksanders slekt gått fram og tilbake mellom de stupbratte fjellene, de endeløse fjellbeitene, en lakseelv i verdensklasse og de lune skråningene hvor våren kommer tidlig og hvor både frukttrær og grønnsaker trives som plommen i egget.
- Jeg føler meg veldig privilegert som får muligheten til å overta dette her. Etter flere år med jobb som tømrer i Bergen og Bodø, og tre år med agronomistudier på Blæstad i Hedmark, var lengselen etter å komme tilbake til Vestlandet veldig sterk, sier den unge bonden.
ANSATT I HALV STILLINGAleksander har ikke formelt overtatt gården ennå, for faren har fremdeles fem til ti år igjen til han er pensjonist. De to siste åra har han imidlertid vært ansatt på gården i 50 prosent stilling. Resten av tiden er han potet- og grønnsakrådgiver i Norsk Landbruksrådgiviing, med ansvar for alle potet- og grønnsakprodusenter i Lærdal, Hordaland og på Sunnmøre.
- Jeg har to veldig fleksible arbeidsgivere, så det går fint å kombinere de to jobbene, smiler Aleksander.
Før han var ferdig med andre året på Blæstad, hadde han allerede fått tilbud om jobb etter endte studier. Samvirkepakkeriet i bygda, Lærdal Grønt, som eies av over 40 lokale frukt- og grøntprodusenter, hadde i flere år ønsket seg et bedre rådgivingstilbud. Da ryktene om at en av deres egne, med planer om å vende hjem, hadde satt seg på skolebenken, tok pakkeriet, i samarbeid med Norsk Landbruksrådgiving, raskt kontakt med tilbud om jobb.
MANGESYSLERII Lærdal lever mangesysleriet i beste velgående, og drifta på Mo er intet unntak. Familien produserer 90 tonn melk i et båsfjøs fra 1985, de har 38 vinterfôra søyer, 20 dekar med tidligpotet og 25 dekar med moreller, i samarbeid med nabo Jan Mo. Sammen med andre grunneiere og Østfold Energi har familien bygget kraftverk som produserer 14 Gi året. Gården har også fiskerett Læ


































































































