AddToAny

Verktøy som gjør at flere kan bo hjemme

Verktøy som gjør at flere kan bo hjemme
En stadig økende andel av befolkningen har behov for helseoppfølging og omsorg. Velferdsteknologi kan være en av løsningene, tror Helsedirektoratet, som prøver ut teknologiske løsninger i 31 kommuner.
Det nasjonale velferdsteknologiprogrammet ble startet i 2013 med fokus på teknologiske løsninger som kan bidra til økt trygghet for å kunne bo hjemme. Teknologien består av forskjellige måleapparater, elektroniske medisindispensere, sensorer, GPS-klokker, mobile trygghetsalarmer og nettbrett som er koblet opp mot trådløse nettverk. Målgruppen er tjenestemottakere uavhengig av alder og diagnose, og er i en utprøvingsfase ut 2016.

Velferdsteknologi defineres av Helsedirektoratet som en teknologisk assistanse som bidrar til økt trygghet, sikkerhet, sosial deltakelse, mobilitet, fysisk og kulturell aktivitet, og styrker den enkeltes evne til å klare seg selv i hverdagen til tross for nedsatt funksjonsevne. For øvrig kan den fungere som teknologisk støtte til pårørende og forbedre tilgjengelighet, ressursutnyttelse og kvalitet på tjenestetilbudet.

Den vil også kunne forebygge behov for tjenester eller innleggelse i institusjon. Den første gevinstrealiseringsrapporten fra Helsedirektoratet forelå nylig, og viser gode resultater.



Stor suksess

I bydelene Sagene, Grünerløkka, Gamle Oslo og St. Hanshaugen i hovedstaden er prosjektet VIS (velfredsteknologi i sentrum) i full gang. Kristin Skrede er prosjektleder i seksjon for hverdagsmestring i bydel St. Hanshaugen og er udelt positiv. De har mottatt midler fra Helsedirektoratet som har gått til fagressurser og leie av utstyr.

- La oss drive med forebyggende og bærekraftig helsearbeid, og la teknikerne sysle med utstyret, sier hun. Det tekniske utstyret og nettverket skal ikke være en bekymring for helsearbeiderne og en merkostnad for bydelen.

VIS-prosjektet har vært utprøvd siden 2014, og teamet har fagressurser med ergoterapeuter, fysioterapeuter, hjelpepleiere, sykepleiere og sosionomer. Med stadig flere eldre og mange med kroniske lidelser, er det mest fokus på avstandsoppfølging i brukernes hjem, hvor de selv tar medisiner, måler blodtrykk, blodsukker, puls, vekt, temperatur og svarer på spørsmål via nettbrett som de har fått opplæring i å bruke. Alle resultater blir formidlet via trådløst nett, og kommer direkte til helsepersonell som sjekker resultatene, og umiddelbart kan gripe inn hvis det er behov.

- Selvsagt krever dette god og grundig opplæring av både personell og brukere, understreker Skrede, men hun har gode erfaringer så langt.



Lærer om egen helse

Hun opplever at brukerne lærer mer om egen helse, og at prosjektet forhindrer at brukerne blir dårligere fordi de umiddelbart vil fanges opp hvis måleresultater avviker fra det forventede. I tillegg har det en stabiliserende, forebyggende virkning i forhold til innleggelse på sykehus eller institusjon, noe som allerede utgjør en st
Gå til mediet

Flere saker fra Hus & Bolig

Kommunale avgifter har okt vesentlig mer enn konsumprisindeksen de siste årene. Fra 2023 til 2027 vil vanngebyrene stige ytterligere 60 prosent og avlopsgebyrene 57 prosent. Hus & Bolig forklarer hvorfor:
Hus & Bolig 04.05.2024
Huseierne, Norsk Eiendomsmeglerforbund og Norsk Takst har i en rapport analysert hvordan avhendingsloven har fungert ett og halvt år etter at lovendringen trådte i kraft.
Hus & Bolig 04.05.2024
"En undersøkelse fra Showers to You viser at 3 prosent av britene kun vasker håndklærne sine én gang i året. Det tilsvarer 1,5 millioner mennesker.
Hus & Bolig 04.05.2024
Landslova er delt i ni bolker og ca. 220 kapittel.
Hus & Bolig 04.05.2024
Hageguiden er et nystartet norsk hageblad, utgitt av ekteparet Tore og Bjørnhild Fjeld.
Hus & Bolig 04.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt