AddToAny

Mellom kunsten og satellittene

Mellom kunsten og satellittene
Vi er i en ny gjenreisningstid, hvor det er på tide at arkitekter tar et større samfunnsansvar, mener den nye arkitekturdekanen ved NTNU, Marianne Skjulhaug.
Som datter av en gartner vokste Marianne Skjulhaug naturligvis opp i Ås. Faren jobbet i klimalaboratoriet ved Norges landbrukshøgskole (NLH) og forsket på hvordan man kan utvikle planter for bestemte klima, som gress som bedre tåler kulde. Hun valgte riktignok ikke å følge i farens fotspor, selv om hun først tok fag i landskapsarkitektur ved NLH, men mener likevel at avstanden mellom farens fagområde og hennes eget kommer stadig nærmere hverandre.
- Økologien kommer tettere og tettere på arkitekturfaget, det er det ingen tvil om. Når vi snakker om hva en arkitekt i dag må kunne, så er kunnskap om økologi og samspillet mellom naturen og det bygde helt sentralt. Det har jo alltid vært der, men nå er det ingen vei utenom, selv om vi har latt som noe annet en stund, sier Skjulhaug, som i august begynte som dekan ved Fakultet for arkitektur og design.
Da hun skjønte at hun måtte flytte hjemmefra bar det imidlertid til Trondheim, NTH og arkitekturstudiet.
- Jeg har alltid vært veldig opptatt av, og det tror jeg egentlig alle mennesker er, at vi er kropper i rom. Sted og rom har alltid virket sterkt på meg, jeg har alltid vært opptatt av å lage rom og romlige situasjoner rundt meg. Jeg tror det er et veldig menneskelig utgangspunkt. Sånn sett tenker jeg at det å bli arkitekt ligger veldig tett på det å være menneske.

UTFORDRENDE ARBEIDSMILJØ
Et av spørsmålene som diskuteres i utviklingen av arkitekturstudiet ved NTNU, er hvordan man forholder seg til tverrfaglighet. Arkitektnytt har tidligere skrevet om hvordan faglige uenigheter ved fakultetet, og rundt dekanstillingen, har dreid seg blant annet om en skepsis og bekymring for at satsing på tverrfaglighet skal stjele tid og krefter fra det klassiske byggende arkitektfaget.
Det var nemlig ikke bare lett å få ansatt ny dekan ved fakultetet. Da et nytt åremål skulle innledes, ble daværende dekan Fredrik Shetelig, som ønsket en ny periode, utfordret av den interne kandidaten Lise Linge. I desember 2020 trakk Shetelig imidlertid kandidaturet sitt, og det samme gjorde Linge. Shetelig hadde da vært åpen om det utfordrende arbeidsmiljøet ved fakultetet, blant annet større arbeidslivskonflikter ved Kunstakademiet i Trondheim. I en arbeidsmiljøundersøkelse utført ved NTNU fikk fakultetet lavest score av samtlige fakulteter.
Skjulhaug tar tilsynelatende utfordringene med knusende ro.
- At det er faglig uenighet innenfor et fakultet og programmer tenker jeg egentlig bare er sunt og riktig. Men hvis det fører til at man ikke snakker sammen, eller ikke utvikler en helhet i fellesskap, så er det jo ikke bra. Men det oppfatter jeg virkelig ikke at er tilfellet i Trondheim.
- Arkitektutdannelsene i Norden anlegger et bredt perspektiv. Man utdanner arkitekter som egentlig kan gå inn i veldig mange ulike roller, og det er i liten grad introdusert spesialisering. Det er nok en diskusjon som må føres en stund, for å finne ut om en større eller mindre grad av spesialisering er å foretrekke, sier Skjulhaug.
At hun har en «særdeles solid og relevant bakgrunn for stillingen som dekan», slik rektor Anne Borg sa da ansettelsen ble
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektnytt

Torsdag 9. mars vil takbaren på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo fylles for å markere en milepæl for norske arkitekturblader. Da feires sammenslåingen av Arkitektur-N og Arkitektnytt til papirmagasinet og nettstedet Arkitektur.
Arkitektnytt 02.03.2023
The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole nominert til Årets Trebyggeri 2022.
Arkitektnytt 02.03.2023
Ja, jeg er «modernist» - hvis det er den rette betegnelsen for en som lar seg begeistre av god moderne design og arkitektur, skriver arkitekt Kim Skaara.
Arkitektnytt 01.03.2023
Innen 31. mars kan man nominere prosjekter til OAFs arkitekturpris 2023.
Arkitektnytt 01.03.2023
Skal Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) favne flere, må styret arbeide med å utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til unge medlemmer.
Arkitektnytt 28.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt