Forskerforum
03.10.2016
Den frie, selvstendige forskningen er en av bærebjelkene i det liberale demokratiet.
FRI FORSKNING: I et åpent, demokratisk samfunn må politiske beslutninger tas på et informert grunnlag. Her spiller nettopp de uavhengige forskerne en viktig rolle som premissleverandører.
Sentralt i den humanistiske, demokratiske tradisjon er vektleggingen av den frie forskningen. Akademia skal ikke være et kritikkløst verktøy for styresmaktene. Dette setter store krav til den enkelte forskers moral og rolleforståelse. Mange av forskerens allmenne etiske forpliktelser dreier seg om normer som regulerer forholdet til andre forskere og studenter og forskningens streben etter sannhet og frihet. Forskerne må stole på hverandre. I tillegg har forskeren etiske forpliktelser overfor dem som deltar i forskningen, og andre personer og grupper som direkte berøres av forskningen. Dette er krav samfunnet stiller til forskerne.
Men: Like viktig som kravene vi må sette til forskerne, er kravene vi som samfunn
Gå til medietSentralt i den humanistiske, demokratiske tradisjon er vektleggingen av den frie forskningen. Akademia skal ikke være et kritikkløst verktøy for styresmaktene. Dette setter store krav til den enkelte forskers moral og rolleforståelse. Mange av forskerens allmenne etiske forpliktelser dreier seg om normer som regulerer forholdet til andre forskere og studenter og forskningens streben etter sannhet og frihet. Forskerne må stole på hverandre. I tillegg har forskeren etiske forpliktelser overfor dem som deltar i forskningen, og andre personer og grupper som direkte berøres av forskningen. Dette er krav samfunnet stiller til forskerne.
Men: Like viktig som kravene vi må sette til forskerne, er kravene vi som samfunn