AddToAny

NÅ ER DE NORSKE TOMATENE PÅ SITT BESTE

NÅ ER DE NORSKE TOMATENE PÅ SITT BESTE
Hva er egentlig bedre enn et jafs av en saftig og smakfull tomat? - Norske tomater har hatt en god oppvekst. Det er derfor de smaker så vidunderlig, sier tomatbonde Ola Sunde.
Hvordan er det å være norsk tomatbonde? Hvor mye tomater spiser vi egentlig og hvor mange av disse produseres her i landet? For å få svar på disse spørsmålene må vi til Jæren og nærmere bestemt Orre. Her dyrker Ola Sunde, sammen med familien sin og 7 sesongarbeidere tomater. Over 90 prosent av de norsk tomatene dyrkes i Rogaland. I tillegg til Jæren, er Ryfylkeøyene sterkt dominerende når det gjelder den norske produksjonen.
Ola Sunde produserer stort sett vanlige runde tomater til storhusholdningsbransjen. Sorten heter Merlice.
Han gir oss et lite innblikk i hvordan den norsk tomatproduksjonen foregår. - Tomater i Norge blir dyrket i veksthus. Der er klima og vekstforhold optimale med varme dager og kalde netter, som blir laget ved å lufte ut solenergien fra veksthuset, forteller han.
Plantene blir satt inn i veksthuset i februar og trenger 8 uker før de første fruktene kan høstes. Gjennom hele sesongen skal plantene stelles. Det skal tas tjuvskudd og tvinnes, pinseres, avblades, høstes og passes på. På den måten gir plantene oss de beste tomatene gjennom sesongen. Plantene vokser i planteputer og får tilført vann og næring som er tilpasset tomatplantene gjennom dypvanning hele dagen. De får tilført ekstra CO2 fra forbrenning av naturgass, som gir både varme og avfukting.
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

- Da vi lanserte Imsdal under OL på Lillehammer, var det mange som var skeptiske. Vi fikk høre at vann på flaske ville være som å selge sand i Sahara.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
GILDES BESTE KJØTTBOLLER
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Diplom-Is har for femte år på rad dykket ned i sitt historiske arkiv, og i år er det Splitt som gjør et comeback.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Møllerens Eltefrie rundstykker på 30 minutter er en brødmiks som setter en ny standard for enkel og rask hjemmebaking.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Dette gjelder for lunsj- og middagsmenyene som serveres av forpleiningsselskapet ESS til offshore-arbeidere på alle installasjoner i Aker BP.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt