AddToAny

Står arbeidslinja for fall?

Står arbeidslinja for fall?
EFTA-domstolen ser på AAP som en sykdomsbasert ytelse, og hensyn til sysselsetting av mottakerne er derfor ikke relevant.
Dette bryter markant med tenkemåten som har preget norsk velferdspolitikk i mer enn 25 år, skriver advokat Olav Lægreid i dette innlegget.

Advokatfullmektig Sigve Berg Tronsmoen har i Advokatbladet 21. mai i år enkelte betraktninger rundt EFTA-domstolens avgjørelse tidligere denne måneden, i tilknytning til den såkalte trygdeskandalen.

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens meninger.

Innlegget kan først og fremst markere inngangen til en bredere debatt om EØS-rettens påvirkning på norsk velferdsrett generelt, og det er dette som gjør betraktningene interessante.

Spørsmålet Tronsmoens innlegg tar opp om arbeidslinjas framtid, inviterer også inn i denne debatten.

Fokuset på at den som mottar arbeidsavklaringspenger (AAP) skal gjennomføre arbeidsrettede tiltak, er politisk blitt oppfattet som en del av den såkalte arbeidslinja. Det nye ved EFTA-domstolens avgjørelse er særlig at kravene til AAP-mottakerne må praktiseres likt innenfor Norges grenser og innenfor EØS-områdets grenser.

Men dette vil i alle fall politisk gjøre det nødvendig å spørre hvorvidt arbeidslinja er ensbetydende med den metodikken NAV følger, og måten blant annet tiltaksforskriften anvendes på i praksis.

Slår en kile inn i tenkemåten

NAV har en stram regi på hvilke tiltak, hvor mange tiltak og hvordan disse gjennomføres - også ved å begrense t

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

«Hvor mange justismord må til for at staten innser at vi har et rettssikkerhetsproblem i Norge?». Advokatbladet er med når fire advokater tilbyr gratis rettshjelp til en liten skare av Oslos innbyggere.
Advokatbladet 19.06.2024
I to år har Selmer samarbeidet med Fontenehuset for å hjelpe mennesker med psykiske lidelser ut i arbeidslivet. - Som samfunnsaktør skal vi naturligvis bidra til omgivelsene, mener partner Thomas G. Michelet.
Advokatbladet 19.06.2024
Samarbeider med rettshjelpstiltak og advokatfirmaer for å ta forvaltningssaker og saker som trenger rettslig avklaring til domstolene. - Ønskemålet er at dette skal bli et permanent tilbud, sier Merete Smith.
Advokatbladet 19.06.2024
Da han sluttet i Schjødt for å starte sitt eget firma, bestemte han seg for å ta samfunnsansvar ved å jobbe pro bono, og ved å donere en bit av overskuddet til et godt formål. I fjor gikk pengene til innkjøp av en overvåkingsdrone i Ukraina.
Advokatbladet 19.06.2024
Da Stortinget vedtok sin innstilling til advokatforskriften, ble regjeringens forslag om egne klientkontoer for hver klient, uavhengig av beløp, sablet ned.
Advokatbladet 19.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt