AddToAny

Matbransjen trenger generalistiske spesialister

Matbransjen trenger generalistiske spesialister
Kompetansen om norsk matproduksjon er fordelt på få hoder. Vi må gjenskape fagfolk med en helhetlig forståelse for bærekraftig matproduksjon, som evner å forvalte lokale natur- og kulturressurser, skriver Nibio-forsker Eva Narten Høberg.

Behovet for fagkunnskap gjenspeiles i FNs bærekraftsmål og i flere nasjonale og regionale strategier innen mat, kultur og reiseliv. Som et ledd i å nå målene uteksamineres matbransjens første generalistiske spesialister i 2023. Dette er fagpersoner som evner å forvalte lokale natur- og kulturressurser i bærekraftig matproduksjon. Og viktigst av alt - dette er fagpersoner som har som mål å formidle kunnskapen videre

Norsk matproduksjon er fordelt på få hender, og kompetansen er fordelt på få hoder. Andelen av befolkningen som produserer råvarene er stadig synkende. Før industrialiseringen for alvor revolusjonerte matproduksjonen, var tankesettet om selvberging det rådende i befolkningen. Så godt som alle hadde et nært forhold til produksjon og høsting av råvarer fra naturen. Folk flest hadde kunnskap om hvordan man produserte melk, kjøtt, egg, korn, potet og grønnsaker

Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

Del dine beste bilder med Bondebladets lesere på Instagram. Velg «Tagg personer» i Instagram, klikk på bildet og legg til bondebladet eller send bildet til redaksjonen@bondebladet.no
Bondebladet 26.09.2024
Per Harald Grue ledet statens forhandlingsutvalg gjennom 29 jordbruksoppgjør.
Bondebladet 26.09.2024
Sauebonde Guro Libjå med klar oppfordring til alle som ferdast med hund i utmark og fjell om sommaren og hausten.
Bondebladet 26.09.2024
Landbruks- og matministeren tør ikke tidfeste når de mange ubehandlede naturskadesakene er avklart. Men bøndene skal få det de har krav på, forsikrer han.
Bondebladet 26.09.2024
Helle Johannessen (36) studerer økologisk landbruk hjemmefra. Studiet er superpopulært, men hun savner at det tilrettelegges for kompetansebygging for voksne som vil studere hjemme.
Bondebladet 26.09.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt