Det unge paret Olav og Eli Anne har tatt over Eli Annes hjemgård i Nes kommune, i det som før var Akershus, men som nå har blitt Viken. De driver med svineproduksjon i purkering, med 15 purker i hver pulje. I tillegg har de 220 dekar dyrka mark, hvor de hovedsakelig produserer korn.
- Egentlig var planen å ha 70 dekar med åkerbønner i år, men på grunn av at vi har hatt mye kveke i åkeren, var det bedre å så bygg, forteller Olav.
Ved å ha bygg, kunne han sprøyte med Roundup i den gulmodne åkeren, slik at han fikk tatt ordentlig knekken på det tøffe ugraset.
- Det er en god og effektiv måte å bekjempe kveke på. Jeg vil egentlig bruke minst mulig plantevernmidler, så jeg har forsøkt å bare pløye, men det har ikke hatt nok effekt, forklarer han.
PROTEINVEKSTERÅkerbønnene har derfor måttet vente til kommende vekstsesong.
- Planen er å så åkerbønner til våren, og så
høstraps igjen til neste høst. Vi har stort sett bare hatt bygg, hvete og havre, så det blir spennende med en forandring, forteller Olav.
Som svinebønder er de begge opptatte av hva som puttes i grisefôret, og de er enige om at det er ideelt å bruke så mye norsk protein som mulig. Det er også en viktig grunn til at de selv ønsker å dyrke protein- og oljevekster.
- Det er ikke snakk om å lage noe kraftfôr selv, det er i så fall langt fram i tid. Men det at vi kan være med og produsere norsk protein til kraftfôret, synes vi er bra og bærekraftig, sier Eli Anne.
- Dessuten er både bønner og raps veldig bra for vekstskiftet, så vi er spente på hvordan det vil påvirke kornproduksjonen, legger Olav til.
RISIKABEL HØSTSÅINGDenne høsten har Olav treska 110 dekar høsthvete og 110 dekar med seksradsbygg.
- Høsthveten sådde vi 21. september i fjor, og da var det en viss risiko for at det ikke ville bli bra. Det hadde vært bløtt veldi