Fargen går fra lillarød, til svart, til svulmende og glansfullt svart og deretter mattsvart. Slik forklarer karene i Obær de ulike stadiene i modningsprosessen til bjørnebær.
- Og du merker fort når bæret ikke er modent. Da er det skikkelig surt, forteller Ola Kure Skinnes til Norsk Landbruk.
Men å lære overgangen mellom surt bær, et høyspent søtt bær, til et slapt bær som slipper safta ved håndtering, har vært en læringsprosess for de ferske bjørnebærprodusentene på Spikkestad i Asker. Derfor har det blitt mye smaking underveis. Både for drivere og ansatte.
- I god tid før vi skulle i gang med plukkinga, ble ti av de flinkeste plukkerne valgt ut av plukkesjefen vår, for å gå i feltet og smake, kjenne og bli kjent med bærene samtidig med oss, forteller Skinnes.
ERSTATTER ÉN MÅNED MED IMPORTOla Kure Skinnes og Ole-Martin Rud er karene bak Obær AS, som ble etablert i 2014. Siden 2015 har de produsert bringebær på jordet mellom gårdene sine i Spikkestad i Asker og på et felt i Røyken. 50 dekar bær til sammen. Mesteparten dyrket i tunnel.
Nytt av året er potteproduksjon av bringebær og dens mørkere og søtere slektning, bjørnebærene. En naturlig videreføring av den eksisterende drifta, ifølge karene selv.
- Det startet med at vi spurte Coop hvor mye bjørnebær de importerer fra 25. juli til 1. september. Og vi tilbød oss å levere norske i stedet, forteller Skinnes til Norsk Landbruk.
Slik fikk Obær en kontrakt på sju - ti tonn, med produksjonsplan gjennom grossisten Nordgrønt.
- Vi har et veldig godt samarbeid med Coop, og vi er svært takknemlige for at vi får lov til å levere i norsk sesong. Spesielt nå som det ser ut som vi produserer mer bær enn planlagt, si