AddToAny

Framtidspoteten

Framtidspoteten
ÅS: Ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet forsøker forskere å lage tørr­råteresistent potet. Selv om veien dit fremdeles er lang, håper de at vi i fram­tida kan spise genredigerte super­poteter.

I dag er det få tilgjengelige midler som er effektive mot tørråte i potet. I fjor var flere av midlene oppe til ny vurdering hos Mattilsynet, og ett av dem er ikke lenger lovlig å bruke i 2020.

Årets vekstsesong blir også den første der norske potetdyrkere ikke lenger har godkjente midler som kan brukes til vekstavslutning, noe som hittil har bidratt til å redusere risikoen for at råte smitter fra ris til knoll under opptak.

I framtida kan det hende at det finnes andre løsninger for å bekjempe tørråte i potet. Norske forskere har allerede begynt å undersøke mulig­heten for genredigert sykdomsresistens hos planter, og flere steder i verden er genteknologi allerede en godt implementert del av landbruket. Med den nye genteknologien CRISPR kan forskerne med stor presisjon gå inn i ei plantes arvemateriale og gjøre endringer i plantenes egenskaper. Det gir håp om at vi en dag kan få poteter som er resistente mot tørråtesoppen.

STORE MENGDER SPRØYTEMIDLER

Ved Institutt for plantevitenskap på NMBU møter vi Anders Wulff-Vester, som er doktorgradsstipendiat på prosjektet GENEinnovate.

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom NMBU, Bioteknologirådet, Graminor, Norsvin, Aquagen og Geno. Hensikten er først og fremst å bygge kompetanse på genredigering, for å se om det er noe som kan brukes i Norge i framtida.

- Mitt doktorgradsarbeid handler om planter, og ho

Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Til tross for at det er et overordnet mål å øke andelen norskprodusert hvete i det norske melet, er hvete også en attraktiv råvare i
Norsk Landbruk 16.05.2024
Etter at melkebonde Geir Jone Pollestad begynte å gjødsle med slange for tre-fire år siden, har avlinga økt med opp mot 25 prosent.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Den nye lasteren tar over etter utgående Q98 og passer til traktorer med 250 hestekrefter eller mer.
Norsk Landbruk 16.05.2024
LIER: Gilhus gård i Lier har lenge vært den eneste i Norge som har produsert grønnsaken brokkolini. Bama har slitt med å etterkomme folks behov - selv med import.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Hvis ikke traktoren er større enn fjøset, er det ikke en traktor. (Foto: @farm_johndeere_ 9r_490)
Norsk Landbruk 16.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt