Derfor finnes det et marked for sukkererstatninger som smaker likere vanlig sukker, men som har færre kalorier. Et slikt søtstoff er sukkeret tagatose. Det finnes naturlig i små mengder i noen typer frukt og i melk.
Det skal ha 90 prosent av søthetsgraden til sukker, men bare 38 prosent av kaloriinnholdet. I tillegg påvirker det visstnok blodsukkeret minimalt.
Norske helsekostforretninger selger allerede både sjokolade og bakesukker med tagatose i. Men det er dyre produkter. Det kommer nok av at dette sukkeret fortsatt er vanskelig og ressurskrevende å lage.
Nå kan en ny metode forandre på dette.
Den går ut på at en spesiell type bakterier fungerer som små sukkerfabrikker.
Laget av melkesukker
For å lage sukkeret tagatose, bruker matindustrien melkesukker som utgangspunkt.
Ved hjelp av et enzym, som er som en liten saks, klipper de i stykker melkesukkeret, slik at det blir til det ettertraktede sukkeret.
I den nye studien bruker også forskerne melkesukker som råvare, men