AddToAny

Bakterier lager sukker som smaker nesten likt som vanlig sukker, men har færre kalorier

Det skal smake nesten likt som sukker og egne seg til baking. Men norsk forsker er skeptisk.
Mange av oss synes lettbrus og yoghurter med null prosent sukker smaker såpeaktig. Søtningsstoffer som skal erstatte sukker har gjerne få eller ingen kalorier, men kan også komme med en lei bismak.

Derfor finnes det et marked for sukkererstatninger som smaker likere vanlig sukker, men som har færre kalorier. Et slikt søtstoff er sukkeret tagatose. Det finnes naturlig i små mengder i noen typer frukt og i melk.

Det skal ha 90 prosent av søthetsgraden til sukker, men bare 38 prosent av kaloriinnholdet. I tillegg påvirker det visstnok blodsukkeret minimalt.

Norske helsekostforretninger selger allerede både sjokolade og bakesukker med tagatose i. Men det er dyre produkter. Det kommer nok av at dette sukkeret fortsatt er vanskelig og ressurskrevende å lage.

Nå kan en ny metode forandre på dette.

Den går ut på at en spesiell type bakterier fungerer som små sukkerfabrikker.

Laget av melkesukker

For å lage sukkeret tagatose, bruker matindustrien melkesukker som utgangspunkt.

Ved hjelp av et enzym, som er som en liten saks, klipper de i stykker melkesukkeret, slik at det blir til det ettertraktede sukkeret.

I den nye studien bruker også forskerne melkesukker som råvare, men

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt