AddToAny

BRUK AV ERNÆRINGS- OG HELSEPÅSTANDER

Som forbrukere bombarderes vi av informasjon om innholdet i og helseeffekten av ulike matvarer, drikker og kosttilskudd. Hvordan kan vi vite at påstandene som fremmes på emballasje, i produktomtale, i reklame eller blogger faktisk er riktige?
Det er nesten umulig for oss. Mattilsynet gjennomførte i 2014 et nasjonalt tilsynsprosjekt om bruk av ernærings- og helsepåstander. Dette avdekket feilaktig bruk av påstander på halvparten av alle produktene som ble vurdert, blant annet ulike typer brødvarer, drikkevarer, kjøttprodukter, kornvarer og flere andre.
Det er helt nødvendig at produsenter av ulike matvarer og tilskudd kjenner til regelverket, «Påstandsforordningen». For å avhjelpe dette, publiserte Mattilsynet «Veiledning om bruk av ernæringspåstander og helsepåstander», sommeren 2018. Denne er tilgjengelig på mattilsynet.no, både i full versjon og som kortversjon. Alle som skal omtale et produkt, enten det er produsenter, salgsapparatet, reklameindustri, idrettsaktører eller kjøkkenpersonell, må forholde seg til at påstandene en kommer med, er i henhold til regelverket.
En ernæring- eller helsepåstand må være godkjent. Videre:
? sammenhengen mellom næringsmiddelet eller dets innhold og deres ernæringsmessige innhold eller helsemessige effekt må være tilstrekkelig dokumentert ? påstanden må bli forstått av gjennomsnittsforbrukeren Det er EFSA som evaluerer og EU-kommisjonen som formelt autoriserer disse påstandene. Regelverket gjelder for alle i hele EU/EØS-området.
DE FÆRRESTE GODKJENNES
Det søkes om godkjenning for veldig mange ulike produkter. Per ma
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

- Da vi lanserte Imsdal under OL på Lillehammer, var det mange som var skeptiske. Vi fikk høre at vann på flaske ville være som å selge sand i Sahara.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
GILDES BESTE KJØTTBOLLER
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Diplom-Is har for femte år på rad dykket ned i sitt historiske arkiv, og i år er det Splitt som gjør et comeback.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Møllerens Eltefrie rundstykker på 30 minutter er en brødmiks som setter en ny standard for enkel og rask hjemmebaking.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Dette gjelder for lunsj- og middagsmenyene som serveres av forpleiningsselskapet ESS til offshore-arbeidere på alle installasjoner i Aker BP.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt