Først
I hovedsak dyrker vi i Norge to typer kirsebær; surkirsebær og søtkirsebær. Surkirsebær stammer fra Asia og østlige middelhavsland og er kjent i Norge fra ca. 1150 i følge Store Norske Leksikon. Søtkirsebær, og det vi egentlig feilaktig kaller moreller, regnes som opprinnelig viltvoksende i Norge. Foredlede sorter har vært dyrket i Norge fra midten av 1700-tallet, og spesielt i indre Hardanger.
Hvor du bor i landet vil være avgjørende for hvordan du lykkes. Det er viktig å vite at søtkirsebær krever mildere klima enn surkirsebær, og det kan derfor være avgjørende at du sjekker hvilken herdighetssone du tilhører.
- Klimaet har forandret seg de siste 50 årene, derfor klarer søtkirsebær seg flere steder enn på 70-tallet, sier professor i hagevitenskap, Gustav Redalen.
Søtkirsebær har en herdighetssone på 3 til 4, mens surkirsebær kan vokse i herdighetssone 5 kan han fortelle. Søtkirsebær er altså mindre vinterherdige enn surkirsebær, og det kan derfor være vanskelig å lykkes i innlandet hvor det er frost og tele om vinteren.
Denne artikkelen er skrevet av Hus & Bolig, Huseiernes medlemsblad. Meld deg inn og få bladet rett hjem fem ganger i året - samt en rekke andre fordeler og rabatter!
Vår eller høst
Den gunstigste perioden å plante på er tidlig på våren. Da får både greinene og røttene tid til å etablere seg godt før vinteren.
- Om høsten kan man gjøre et varp, det er billigere å kjøpe plantene, men risikoen er at treet ikke overlever vinteren, spesielt i innlandet, sier Redalen.
Ved høstplanting er det fordelaktig å plante tidligst mulig