Jeg rakk å produsere ett innsett med kylling før knekken kom, sier Hans Emil Glestad.
Knekken han refererer til, er omsetningssvikten av kylling som følge av fokuset på narasin i fôret og resistente bakterier. Det førte til nedtrapping i produksjonen, og flere produsenter sluttet.
- Det var en ilddåp, kan du si, supplerer han.
INTERESSANT PRODUKSJONAllerede rett etter at Hans Emil overtok gården, måtte han ta stilling til om det faktisk var kylling han vil produsere på gården.
- Nortura tilbød sluttpakke til sine produsenter. Jeg måtte ta et bevisst valg med én gang, og satte meg ned med kalkulatoren for å regne på alt som var å regne på. Til slutt kom jeg fram til at kylling var den beste produksjonen å kombinere med min faste sivilingeniørjobb utenfor gården. Dermed kalkulerte jeg også å være med på nedturen, forklarer han.
I ettertid er han glad for valget som ble tatt. Produksjonen på full konsesjon med 180 000 slaktekyllinger i året går nå godt, og det i et gammelt kyllinghus som er påbygd i flere omganger.
- Jeg produserer nå det tredje innsettet hvor fôret ikke er tilsatt narasin. I starten var jeg nesten paranoid og veldig oppmerksom på strøkvaliteten. Nå viser det seg at vi faktisk får det til, selv om det krever at man er ekstra påpasselig, forklarer Hans Emil.
STADIGE FORBEDRINGERHelt siden han tok over drifta, har Hans Emil jaktet på forbedringer i kyllingproduksjonen. For hvert innsett gjør han en justering, som ut ifra tidligere erfaringer, skal gi et bedre resultat.
- Jeg leter etter forbedringer. I kyllingproduksjo