BUSKAP
06.06.2016
En laktasjon begynner ved avsining i forrige laktasjon. Vær derfor nøye med avsiningsrutinene. En rask og effektiv sinlegging er viktig for å spare arbeid og sikre god jurhelse i sinperioden og i neste laktasjon.
For å få kyrne til å slutte å melke er det viktig å få til en rask nedtrapping av næringstilførselen, samtidig som en må unngå stress hos kyrne. Målsettingen må være å få til en avsining innen fem dager hos alle kyr, uavhengig av melkeproduksjon ved avsiningstidspunktet.
Avsining Avsining oppstår naturlig når melk i juret ikke tømmes på 18 timer. Presset medfører at de små melkealveolene stopper å produsere melkedråper. Melkealveolene vil minske i størrelse, og hvite blodceller vil strømme til juret og fjerne melkerester. Melkemengden minker og melkens sammensetning forandres. Laktose, fett og proteiner reduseres, mens hvite blodceller, enzymer fra blodet og immunstoffer øker. Dette bidrar til at juret er mer motstandsdyktig mot inntrengende bakterier, og juret gjør seg klar til en ny laktasjon.
Unngå mastitt ved avsining For å løse et mastittproblem og etablere mastittkontroll må vi lete etter risikofaktorene som er spesielle for det enkelte fjøs. Alt mastittarbeid skal ha to hovedmål; redusere smittepresset og øke kuas motstandskraft. Faktorer som påvirker risikoen for utvikling av mastitt i sintiden;
Ved opphøring av melking så stopper også utspyling av bakterier som har etablert seg i spenekanalen og inne i juret. Bakteriene får nå en mulighet til å etablere seg og en infeksjon (mastitt) kan utvikle seg Trykket inne i juret øker ved avsining. Dette medfører at spenekanalene står mer åpne og er mer mottakelig for inntrengende bakterier Mengde bakterier ved spenespissen. Hygiene er viktig, også i sintiden. Sinkyrne bør ha rene og tørre liggeplasser Variasjon i størrelsen på spenekanalen. Spenekanalen er den første barrieren som bakteriene
Gå til medietAvsining Avsining oppstår naturlig når melk i juret ikke tømmes på 18 timer. Presset medfører at de små melkealveolene stopper å produsere melkedråper. Melkealveolene vil minske i størrelse, og hvite blodceller vil strømme til juret og fjerne melkerester. Melkemengden minker og melkens sammensetning forandres. Laktose, fett og proteiner reduseres, mens hvite blodceller, enzymer fra blodet og immunstoffer øker. Dette bidrar til at juret er mer motstandsdyktig mot inntrengende bakterier, og juret gjør seg klar til en ny laktasjon.
Unngå mastitt ved avsining For å løse et mastittproblem og etablere mastittkontroll må vi lete etter risikofaktorene som er spesielle for det enkelte fjøs. Alt mastittarbeid skal ha to hovedmål; redusere smittepresset og øke kuas motstandskraft. Faktorer som påvirker risikoen for utvikling av mastitt i sintiden;
Ved opphøring av melking så stopper også utspyling av bakterier som har etablert seg i spenekanalen og inne i juret. Bakteriene får nå en mulighet til å etablere seg og en infeksjon (mastitt) kan utvikle seg Trykket inne i juret øker ved avsining. Dette medfører at spenekanalene står mer åpne og er mer mottakelig for inntrengende bakterier Mengde bakterier ved spenespissen. Hygiene er viktig, også i sintiden. Sinkyrne bør ha rene og tørre liggeplasser Variasjon i størrelsen på spenekanalen. Spenekanalen er den første barrieren som bakteriene