«Byggkvalitetutvalget er godt i gang med sitt arbeid. NAL er en del av referansegruppen. Jeg anbefaler NAL å bruke denne muligheten til å argumentere for sine standpunkter,» skriver statssekretæren.
Kritiske til endring
Da endringsforslaget var ute til høring tidlig i høst, gikk bransjeorganisasjonene for arkitekter og rådgivende ingeniører sammen med arkitekthøgskolene for å stanse det. Den viktigste kritikken gikk på at endringen vil gi både faglig og sikkerhetsmessig risiko. Nå er flere endringer vedtatt, og trer i kraft 1. desember.
- Vi ber ikke for vår syke mor her, vi mener det er farlig for samfunnsutviklingen hvis vi reduserer kravet til kompetanse på denne måten, sa NALs president Gisle Løkken til Arkitektnytt 13. november.
Arkitektene får motstand fra fagskolene, Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (Nito) og Byggenæringens landsforening (BNL). Disse mener endringene som er vedtatt ikke vil ha store, praktiske konsekvenser. Til det er forskjellen mellom fagskoleingeniører og ingeniører med bachelor, som allerede har hatt anledning til å søke sentral godkjenning i Tiltaksklasse 2, for liten, mener de.
Aldri forbeholdt arkitektene
Statssekretær Hiim understreker i sin epost til Arkitektnytt at det ikke stilles krav til spesifikke fag eller utdanninger fordi det ikke finnes én spesifikk utdanning som alene dekker de enkelte godkjenningsområdene.
«Flere typer utdanninger kan dermed være dekkende for å ivareta kravene som stilles til utdanning og praksis. Prosjektering innen arkitektur i tiltaksklasse 2 har av den