En ny, omfattende oversikt av klimakostnadene ved å produsere kjøtt kontra å dyrke grønnsaker og korn viser nemlig at det er svimlende forskjeller for hvor mye de belaster klimaet.
La oss for eksempelets skyld anta at alle mennesker på planeten ble veganere. Det vil innebære at det globale landbruksområdet kan reduseres med 75 prosent, noe som svarer til et areal på størrelse med USA, Kina, EU og Australia til sammen.
CO -utslippene fra landbruket vil falle til halvparten av det nåværende nivået.
- Matvareproduksjon er en gigantisk miljøbyrde, men det er ikke nødvendigvis resultatet av forbrukernes behov. Miljøbyrden kan reduseres signifikant ved å endre forbruket, forteller hovedforskeren bak den nye studien, Joseph Poore fra Department of Zoology ved Oxford University, i en pressemelding.
Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science.
Kveg krever enorme arealer
Den nye studien tar for seg klimakostnadene ved å produsere 40 typer matvarer som representerer 90 prosent av alt det vi spiser (for eksempel storfekjøtt, kylling, fisk, lam, melk, ost, øl, bønner, erte