Det handler om maskinpark, leiejord, entreprenørkostnader, egen arbeidsinnsats og innendørsmekanisering. Hva gir best lønnsomhet? Martin Mæland har fått noen svar på de innfløkte spørsmålene. Ett av svarene er at det kan være like gunstig å kjøpe grovfôr som å dyrke det selv.
ÅRELANG FÔRDISKUSJONMartin Mæland er kraftig og stø, og har lite imot en diskusjon eller tre. Men diskusjonen omkring rett strategi på grovfôr har han opplevd som problematisk, opp gjennom de snart 20 årene han har vært bonde. Han har savnet kjøtt på beinet, noe som i dette tilfellet betyr reell pris på silofôret.
- Jeg har fått kjeft for bruken av rundballer og egen praksis, som også innebærer bruk av de gamle tårnsiloene med fylltømmer. Samtidig med at jeg stadig oftere møter på argument som tyder på at fullfôrvogn er jamgodt med lykken i livet, for oss bønder som driver med grovfôrdyrking og husdyr. Jeg kan ikke skjønne annet enn at min filosofi må være rett. Den handler helt enkelt om å legge godt grovfôr på fôrbrettet. Det jeg trenger utenom, kan kjøpes hos Felleskjøpet og tildeles separat, uten at det er behov for en dyr og energikrevende blandevogn, sier han.
TÅRNSILO OG RUNDBALLERI båsfjøset, der melkekyrne holder til, er det en Reime-fôrutlegger av eldre modell som sørger for utfôringa. I fôrsentralen i det store oksefjøset sørger et